Leko i kardinal Puljić: osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH

Sarajevo - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na kraju prvog dana službenog posjeta Bosni i Hercegovini u utorak sastao se u Sarajevu s članovima Međureligijskog vijeća BiH koje okuplja predstavnike najvećih monoteističkih vjerskih zajednica u toj zemlji, a zatim je odvojeno razgovarao s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Novinarima je nakon toga kazao da je s kardinalom Puljićem razgovarao o tome kako osigurati funkcionalnost BiH u kojoj i Hrvatima moraju biti zajamčena jednaka prava, što je za zemlju na putu k Europskoj uniji iznimno važno.

- Vrlo je važno da u ovakvim kontaktima imamo i poglede Katoličke crkve, kazao je Leko i dodao da se o stanju u BiH razgovaralo i tijekom susreta u Međureligijskom vijeću. -To nam omogućuje da u kontaktu s predstavnicima zemalja članica Europske unije... zastupamo ono što govore političari i institucije u BiH uključujući tu naravno i Katoličku crkvu, dodao je Leko.

Izrazivši zadovoljstvo susretom s predsjednikom Hrvatskoga sabora, kardinal Puljić istaknuo je kako su i Leko i svi drugi članovi saborskog izaslanstva pokazali iskren interes za stanje u BiH. -Mi sada nekako očekujemo da Hrvatska u Europi bude ta koja će lobirati da i BiH nađe svoje mjesto u Europi i da se ostvarimo kao jedna normalna država u kojoj će vladati jednaka prava, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora s Lekom na čelu ranije u utorak sastalo se s rukovodstvom Zastupničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH. Razgovarali su i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s predsjedateljem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem. Leko i ostali članovi izaslanstva u srijedu će i dalje boraviti u BiH, a posjetit će srednjebosanske općine Vareš, Žepče i Usoru gdje će se sastati s lokalnim dužnosnicima i predstavnicima Hrvata. (Hina)

Autor: Hina