Furio Radin primio izaslanstvo Iraka i predstavnike UN-ova ureda za projektne usluge

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin s članovima Odbora primio je izaslanstvo Iraka koje čine članovi Ureda za suradnju s udrugama Vlade Iraka, zastupnici u iračkom parlamentu i članovi Odbora za civilno društvo iračkog parlamenta te predstavnike UN-ova ureda za projektne usluge.  

Studijski posjet organizirali su UN-ov ured za projektne usluge (UNOPS), Europski centar za neprofitno pravo (ECNL), Ured za udruge Vlade RH i GONG.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upoznao je goste s nadležnostima i aktivnostima Odbora. Istaknuo je da Odbor ima i četiri vanjska člana koji ravnopravno sudjeluju u radu Odbora, ali ne sudjeluju u glasovanju. Radin je gostima iz Iraka predstavio i sastav Hrvatskoga sabora, posebno istaknuvši važnost participiranja predstavnika nacionalnih manjina. - U Hrvatskom saboru su zastupljene sve nacionalne manjine koje predstavlja osam zastupnika, dodao je Radin. 

U nastavku se razgovaralo o suradnji institucija vlasti i civilnog društava dviju zemalja. Predsjednik Odbora za civilno društvo iračkog parlamenta Jawad Kadhim Abbas Shaheen predstavio je domaćinima ukratko sastav Odbora, posebno istaknuvši aktivnosti Odbora vezane za suradnju iračkog parlamenta, Vlade Iraka i civilnog društva. Furio Radin s članovima Odbora izložio je gostima zakonodavni okvir kojim se uređuje djelovanje različitih udruga civilnog društva u Hrvatskoj i načine njihova financiranja. 

Razgovaralo se i o zastupljenosti nacionalnih manjina u iračkom parlamentu te sustavu glasovanja. Jawad Kadhim Abbas Shaheen istaknuo je da je zakonodavni okvir kojim se uređuju prava i status nacionalnih manjina na zadovoljavajućoj razini u Iraku. 
 

Autor: Služba za medije