Leko primio predstavnike Hrvatskoga Crvenog križa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike Hrvatskoga Crvenog križa, predsjednika prim. dr. Josipa Jelića i izvršnog predsjednika Roberta Markta. Upoznali su ga s aktivnostima HCK-a te iznijeli neke aktualne probleme za koje očekuju pomoć državnih tijela. 
 
Ponajprije je riječ o problematici Imunološkog zavoda i zalihama donirane krvne plazme koja je ondje pohranjena. Hrvatski Crveni križ na godinu prikupi više od 180.000 doza darovane. Predstavnici HCK-a prenijeli su zabrinutost donatora kad je riječ o zalihama krvne plazme. Jelić je istaknuo kako je potrebno da HCK bude upućen u slijednost obrade i povrat derivata plazme. 

Upozorili su i na problem organiziranja tečajeva prve pomoći u autoškolama. Markt je iznio podatak kako 90 posto hrvatskih vozača ne zna pružiti prvu pomoć, a najveći uzrok tome vide u ispitima koje umjesto HCK-a provodi Hrvatski autoklub. Upozorili su da bi se to trebalo regulirati izmjenom podzakonskih propisa o čemu su obavijestili i Ministarstvo zdravlja.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora