Leko: Hrvatska želi pomoći BiH u europskim integracijama


Sarajevo - Hrvatska nudi Bosni i Hercegovini na korištenje svoje iskustvo tranzicije i pristupanja Europskoj uniji u onoj mjeri koliko BiH to želi i treba, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Dodao je kako u tom smislu Hrvatska podupire rezoluciju Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. godine, koja poziva na ustavnu reformu BiH koja bi stvorila funkcionalnu i demokratsku državu na načelima federalizma i legitimnog političkog zastupanja. 

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović istaknuo je da se predstavnici svih političkih stranaka i konstitutivnih naroda u BiH slažu da je budućnost te države u Europskoj uniji. -Nadamo se da će nam Hrvatska pomoći da ubrzano prihvaćamo europske standarde, a zadaća BiH je da uhvati taj priključak za EU, rekao je Čović. 

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Božo Ljubić kao glavnu zapreku europskom putu BiH istaknuo je nekoherentan unutarnji ustroj koji, kako je rekao, ne doprinosi stvaranju povjerenja između tri konstitutivna naroda, a potom ni izgradnji povjerenja svih građana u državne institucije. 

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Bećirović ocijenio je kako rasprava u Hrvatskom saboru u veljači ove godine, kad su pojedini zastupnici tražili osnivanje trećeg entiteta u BiH, baca sjenu na dosad dobre bilateralne odnose dviju država. -Miješanje u unutarnje stvari BiH je neprihvatljivo. BiH je suverena i međunarodno priznata država i nije primjereno da se o unutarnjim pitanjima BiH raspravlja bez njezinih legitimnih predstavnika, istaknuo je Bećirović. Dragan Čović je potom naglasio da takvo stajalište nije zajedničko stajalište Kolegija PSBiH. 

Leko je pozdravio otvoren razgovor istaknuvši kako je Hrvatska demokratska zemlja te da svaki zastupnik u Hrvatskom saboru ima demokratsko pravo i slobodu iznijeti svoje mišljenje. Naglasio je da takve izjave nisu službeno stajalište Sabora te da ne treba tražiti ocjene izvan službenih odluka institucija Republike Hrvatske. -Ne mislim da je Hrvatska u svojoj službenoj politici prekoračila bilo kakav standard koji vrijedi među susjedima, osobito jer dio hrvatskog naroda živi u BiH kao konstitutivan narod koji traži i svoju institucionalnu ravnopravnost. Takvo očekivanje ne izlazi izvan europskih i demokratskih standarda, naglasio je Leko. Ocijenio je da su otvorenost i sloboda iskazivanja stajališta pretpostavka uspostave dijaloga i postizanja rješenja. 

U ime predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Milorada Živkovića, koji je bio spriječen prisustvovati sastanku, zastupnik Boško Tomić je rekao kako sve političke stranke u Republici Srpskoj podupiru ulazak BiH u Europsku uniju. U tome vidi veliku ulogu Hrvatske, pogotovo kad je riječ o gospodarskoj suradnji. -Uvjeren sam da će politička rukovodstva u BiH pronaći kvalitetno rješenje jer je trenutačno na štetu hrvatskoga naroda. Mi se zauzimamo da se i Srbi i Hrvati i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini osjećaju ravnopravni, rekao je Tomić. 

Leko je najavio i inicijativu Hrvatskoga sabora da ove godine organizira parlamentarnu konferenciju država Jugoistočne Europe s naglaskom na prekograničnoj suradnji u korištenju fondova Europske unije. 

Predsjednik Sabora radni posjet Bosni i Hercegovini nastavlja u Mostaru gdje će se susresti s predstavnicima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve te Islamske zajednice, dok će u petak studentima oba mostarska sveučilišta održati predavanje o politici proširenja Europske unije. 
  
 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora