Furio Radin primio veleposlanika Kraljevine Španjolske u RH Manuela Salazara

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin primio je u posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u RH Manuela Salazara.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Manuel Salazar uvodno je rekao da Španjolska, posebno sada, za vrijeme svog predsjedanja Europskom unijom, snažno podupire Hrvatsku na putu za pristupanje Europskoj uniji. Ljudska i manjinska prava središnja tema su čitavog europskog projekta koji građanina stavlja u središte svoje pažnje, dodao je.

Tema sastanka bile su predstojeće ustavne promjene sa stajališta manjinskih prava. Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upoznao je veleposlanika s predloženim rješenjima koja obuhvaćaju uključivanje svih nacionalnih manjina u preambulu Ustava RH i otvaranje mogućnosti za ostvarivanje dopunskog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Ova druga izmjena ne zahtijeva intervenciju u Ustav koji predviđa tu mogućnost, pojasnio je Furio Radin, već je potrebno izmijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na temelju koje bi se korigirao i Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Izmjena Ustava mogla bi biti gotova prije ljeta, zaključio je Furio Radin, ako najveće političke stranke usuglase svoja stajališta o preostalim pitanjima.

Govoreći o provedbi odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Furio Radin rekao je da, iako još uvijek postoje problemi u implementaciji, pozitivni su koraci kontinuirano prisutni. Većina prepreka pojavljuje se na lokalnoj razini u primjeni već postojećih propisa. Vjerujem da ljudska i manjinska prava neće biti prepreka za otvaranje i zatvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava koje je jedno od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja, naglasio je Furio Radin. Veleposlanik Kraljevine Španjolske Manuel Salazar rekao je kako vjeruje da će Hrvatska nastaviti ovom dinamikom i uskoro uspješno zaključiti pregovarački proces.

Autor: Služba za odnose s javnošću