10. saziv Hrvatskoga sabora (22.7.2020.-16.5.2024.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

O izaslanstvu

Hrvatski je sabor na 1. sjednici 31. srpnja 2020. donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

Parlamentarna skupština Mediterana (PAM) međunarodna je organizacija ustanovljena 2005. godine, kako bi se unaprijedila petnaest godina duga suradnja između država u mediteranskoj regiji koja se od 1990. odvijala u okviru Konferencije o sigurnosti i suradnji na Mediteranu, pod okriljem Interparlamentarne unije. U okviru Konferencije održani su susreti u Malagi (1992.), Valletti (1995.), Marseillesu (1999.) te u Nafplionu (2005.), gdje su članovi Konferencije pokrenuli osnivanje Parlamentarne skupštine Mediterana. Konstituirajuća sjednica PAM-a održana je u Ammanu (Jordan) 2006. godine, na kojoj je izbran prvi predsjednik PAM-a Abdelwahed Radi (Maroko) te su usvojeni Statut i Poslovnik organizacije.

Temeljna misija PAM-a okupljanje je predstavnika mediteranskih država u svrhu promicanja političkog dijaloga, poticanja gospodarske i kulturne suradnje, produbljivanja demokracije i vladavine prava, poštovanja ljudskih prava te razvijanja dijaloga između kultura, civilizacija i religija s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija. Aktivnosti PAM-a komplementarne su radu ostalih regionalnih i međunarodnih tijela odgovornih za jačanje sigurnosti, stabilnosti i mira na Mediteranu.

PAM okuplja 31 državu članicu koje su u Skupštini zastupljene putem svojih nacionalnih izaslanstava s jednakim pravima donošenja odluka i glasovanja, a razmatraju politička, društvena, gospodarska i kulturna pitanja te donose odluke od neposredne važnosti za sve države u regiji.