Leko: Hrvatska podupire Tursku na putu u Europsku uniju

Zagreb – Hrvatska podupire turske ciljeve na putu u Europsku uniju, zauzimamo se za politiku proširenja i otvorenih vrata, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku sa izaslanstvom Velike turske narodne skupštine i međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Turska - Hrvatska kojoj je na čelu zastupnica u Parlamentu Turske Ayşe Türkmenoğlu. Leko je istaknuo kako Hrvatska i Turska njeguju prijateljske odnose te jako dobro surađuju kao članice NATO-a.

Ayşe Türkmenoğlu istaknula je da Turska sve države na Balkanu doživljava kao prijatelje te da su odnosi s Hrvatskom uvijek bili prijateljski. Poželjela je da Turska bude iduća članica Europske unije.

Leko je sa zastupnicima u turskom parlamentu razgovarao o mogućnostima jačanja gospodarskih odnosa, posebno turskih ulaganja u Hrvatsku, te o stanju u Siriji. Istaknuto je kako dvije zemlje imaju odlične političke odnose što potvrđuju i česti bilateralni posjeti. Leko je primio i službeni poziv predsjednika turskog parlamenta Cemila Çiçeka da iduće godine dođe u uzvratni posjet Turskoj.

Autor: Ured predsjednika Sabora