Daniel Mondekar primio potpredsjednika Parlamenta Republike Litve Gediminasa Kirkilasa

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar primio je potpredsjednika Parlamenta Republike Litve Gediminasa Kirkilasa.

Potpredsjednik Parlamenta Litve Gediminas Kirkilas uvodno je čestitao Hrvatskoj na skorom punopravnom članstvu u Europskoj uniji. – Veseli nas činjenica da će Litva preuzeti predsjedanje Unijom kada Hrvatska postane punopravna članica, dodao je Kirkilas.

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar izvijestio je potpredsjednika Kirkilasa o završnim pripremama Hrvatske za skoro punopravno članstvo u Uniji. Mondekar je istaknuo novu ulogu Hrvatskoga sabora nakon ulaska Hrvatske u članstvo Unije posebno se osvrnuvši na nadležnosti Odbora za europske integracije. Odbor za europske integracije djelovat će u novim okvirima i biti jedan od najbrojnijih odbora. Navedene promjene bit će uređene izmjenama Poslovnika Sabora te Zakonom o odnosima Vlade i Sabora u europskim poslovima koji će se uskoro naći u saborskoj proceduri, dodao je Mondekar.

Sugovornici su razmijenili iskustva vezana uz mogućnosti za apsorpciju financijskih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije. Litva na tom polju posjeduje značajno znanje i iskustvo te ih može podijeliti s hrvatskim kolegama, istaknuo je potpredsjednik Kirkilas. 

U nastavku se razgovaralo o suradnji sa zemljama regije te o globalnoj ekonomskoj krizi i njezinim posljedicama.
 

Autor: Služba za medije