Zdravko Tomac primio veleposlanika Belgije Luca Liebauta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac primio je u oproštajni posjet veleposlanika Belgije u Republici Hrvatskoj Luca Liebauta.

Potpredsjednik Sabora je zahvalio belgijskom veleposlaniku na njegovanju i jačanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Belgije, kao i na njegovom angažmanu i pružanju podrške hrvatskom približavanju EU.  

Liebaut konstatirao je da je Hrvatska u posljednje četiri godine napravila izrazito velike pozitivne pomake, kako u svom približavanju europskim i euroatlantskim integracijama, tako i na gospodarskom planu. Tomac je kazao da Hrvatska jest na dobrom putu, ali treba provesti još mnoge reforme, u zdravstvu, socijalnoj politici, državnoj upravi, vojsci i na mnogim drugim poljima. Naglasio je važnost slijedećih izbora, izrazivši stav da bi najgora varijanta bila kruta podjela na dva politička bloka, lijevi i desni. Hrvatskoj je nadasve potreban konsenzus oko bitnih pitanja njene budućnosti i stabilna vlada, i tu dr. Tomac vidi značajnu ulogu stranaka lijevog i desnog centra koje mogu surađivati kao politički konkurenti, a ne neprijatelji. Pritom ističe da je upravo konsenzus na bitnim pitanjima, pitanje demokracije same.

Belgijski veleposlanik primijetio je da tako dugo dok su stranke demokratski raspoložene, njihova različitost je bogatstvo, a svaki parlament treba imati jaku, ali i konstruktivnu opoziciju. 

Autor: Služba za odnose s javnošću