Luka Bebić i Tonino Picula najavili jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u Dubrovniku

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te potpredsjednik Parlamentarne skupštine Tonino Picula na zajedničkoj su konferenciji za medije izvijestili javnost o predstojećem zasjedanju PS OESS-a u Dubrovniku kome je Hrvatski sabor domaćin i suorganizator. 

Predsjednik Sabora istaknuo je kako je Republici Hrvatskoj pripala čast ugostiti više od 200 parlamentaraca OESS-a – najveće sigurnosne i druge po veličini (nakon UN-a) multilateralne političke organizacije. Time je ovaj međunarodni politički skup, prema riječima predsjednika Sabora, najveći takve naravi ikada održan u RH pa mu je stoga i politički značaj za RH golem. 

Voditelj saborskoga Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Tonino Picula istaknuo je kako su za Hrvatsku, u kontekstu ovoga međunarodnog skupa, osobito važna dva politička momenta. Jedan koincidira s krunom napora RH u okvirima OESS-a od njezina učlanjenja 1992. pa do najavljenog ovogodišnjeg zatvaranja Ureda OESS-a u Hrvatskoj budući da je ona ispunila zadana očekivanja, ističe Picula. Poseban politički značaj susreta u Dubrovniku Picula vidi u kontekstu pristupanja RH Europskoj uniji budući da će se RH moći politički predstaviti pred svih 27 članica pred kojima je ratifikacija pristupnog ugovora s Hrvatskom. Picula je predstavio glavne teme zasjedanja, a posebno je najavio sudjelovanje izaslanstava Tunisa i Libije koja će, u okviru Mediteranskog foruma, dati svoj doprinos raspravi o "Sredozemlju kao području slobode, sigurnosti i pravde". 

Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju održava se u Dubrovniku od 7. do 10. listopada, a očekuje se sudjelovanje predsjednika RH Ive Josipovića i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. O tijeku zasjedanja javnost će biti dnevno obavještavana putem web stranica Hrvatskoga sabora i Parlamentarne skupštine OESS-a.
 

Autor: Internet redakcija