Izaslanstvo Hrvatskoga sabora posjetilo Nacionalnu narodnu skupštinu Alžira

Alžir – Na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove, suradnju i migracije Nacionalne narodne skupštine Demokratske Narodne Republike Alžir u službenom posjetu toj državi boravi Izaslanstvo Hrvatskoga sabora koje predvodi predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli uz članove Odbora Ivanu Posavec Krivec i Andru Krstulovića Oparu te voditelja Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Alžir Darija Hrebaka.

Tijekom boravka hrvatskih zastupnika u alžirskom parlamentu (Barlaman) održana je svečanost uspostave novooformljene Međuparlamentarne skupine prijateljstva Alžir-Hrvatska na kojoj je sudjelovao voditelj te Međuparlamentarne skupine Djamel Ouzaghla te njegov hrvatski pandan gospodin Dario Hrebak. Hrvatsko izaslanstvo je također u parlamentu u odvojenim susretima održalo sastanke na najvišoj parlamentarnoj razini s predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Ibrahimom Boughalijem i predsjednikom Vijeća nacija Demokratske Narodne Republike Alžir Salahom Goudjilom. U svim susretima posebno je naglašeno kako je unaprjeđenje bilateralnih odnosa dobilo novi zamah nakon posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s gospodarskim izaslanstvom, koje je u Alžiru boravilo u prosincu 2021. godine.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Ministarstvu vanjskih poslova i nacionalnih zajednica u inozemstvu Alžira primio je državni tajnik Amar Bellani, a na stanaku je bilo riječi o jačanju bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa, posebice u području turizma, kulture i energetike. Razgovaralo se i o velikim izazovima s kojima se Europska unija danas suočava posebno o aktualnom sigurnosnom stanju u svijetu od rata u Ukrajini, europskom neposrednom susjedstvu kao i o stanju na Zapadnom Balkanu. Sugovornici su se složili kako je izrazito važno jačati međusobne kontakte, kako na međunarodnome tako i one na bilateralnome planu u sklopu mediteranske dimenzije i inicijativa.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Salim Merah s članovima Odbora upoznao je izaslanstvo Hrvatskoga sabora s aktualnom političkom situacijom u Alžiru, regiji Sahel te odnosima sa susjednim zemljama. Razgovaralo se o pitanju Zapadne Sahare, migracijama te o borbi protiv terorizma. Također, bilo je riječi o intenziviranju gospodarskih odnosa u svjetlu nedavnog posjeta državnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frane Matušića Alžiru, kada su razmatrane mogućnosti njihovog unaprjeđenja na području energetike, brodogradnje i marikulture te pitanje razvoja luka i marina kao i hotelijerstva i općenito jačanja suradnje u području turizma. U tom kontekstu predsjednik Odbora za vanjsku politiku gospodin Cappelli je rekao kako Hrvatska alžirskoj strani može ponuditi svoja iskustva i znanja upravo u područjima turizma, brodogradnje, a posebno je naglasio obostrani interes koji postoji na području energetike, posebice imajući u vidu da Hrvatska planira podizanje postojećih kapaciteta LNG terminala na otoku Krku.

Zaključno je istaknuto kako je posjet članova izaslanstva Hrvatskoga sabora veliki korak u daljnjem jačanju parlamentarne suradnje hrvatske i Alžira, a svečanost predstavljanja novoformirane skupine prijateljstva Alžir-Hrvatska potvrđuje jačanje parlamentarne suradnje kao i interesa obje zemlje za osnaživanje gospodarskih odnosa. Tijekom susreta u Nacionalnoj narodnoj skupštini predloženo je i potpisivanje Memoranduma o parlamentarnoj suradnji između Republike Hrvatske i Demokratske Narodne Republike Alžir.

U nastavku posjeta hrvatskih zastupnika Alžiru predviđeni su sastanci u Ministarstvu ribarstva i marikulture, Ministarstvu turizma i obrta te Ministarstvu kulture i umjetnosti.