Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

Sofija - Na dvodnevnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a (ZSOP), od 15. do 17. veljače 2018., organiziranoj tijekom bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije, sudjelovali su Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku i Igor Dragovan, predsjednik Odbora za obranu.
 

Konferencija je bila posvećena prioritetima EU-a u području ZVSP i ZSOP politika, provedbi Globalne strategije Europske unije, jačanju suradnje između EU-a i NATO-a u okviru Varšavske deklaracije, razvoju vojnih kapaciteta Unije, te kibernetičkoj obrani i komunikacijskoj strategiji. Ujedno, konferencija je raspravljala o perspektivi proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana te odnosima između Europske unije i Kine.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnom stanju u Europskoj uniji i njezinom neposrednom susjedstvu. Sudionicima konferencije obratila se Federica Mogherini, potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije, koja je izvijestila o prioritetima Unije u području ZVSP-a i ZSOP-a.

Međuparlamentarna konferencija uspostavljena je zbog jačanja uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije i Europskoga parlamenta u kontekstu međuparlamentarne suradnje u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike. Konferencija predstavlja okvir za razmjenu informacija i dobrih praksa u području ZVSP i ZSOP politika Unije. Održava se svakih šest mjeseci u državi koja predsjedava Vijećem Europske unije te raspravlja o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosno-obrambenim pitanjima.
 

Autor: Služba za medije