Predsjednik Sabora Boris Šprem primio predsjednika Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wua Bangguoa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je predsjednika Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wua Bangguoa koji je u službeni posjet Hrvatskoj stigao na poziv predsjednika hrvatskog parlamenta.

„Cilj posjeta je unaprjeđenje bilateralnih odnosa i uspostava kontakta s novoizabranim predstavnicima vlasti u Hrvatskoj“, istaknuo je uvodno predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wu Bangguo. Odnose Hrvatske i Kine vidi kao model suradnje zemalja različitih kultura i političkih sustava. Dvadesetu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa ocijenio je prigodom da se učvrste politički temelji intenziviranjem razmjene posjeta koje smatra korisnima radi razmjene mišljenja o bilateralnim odnosima i svim drugim pitanjima. Pozdravio je hrvatski put u Europsku uniju i kazao kako se treba „fokusirati na gospodarsku suradnju kao najvažniju točku u međudržavnim odnosima“. Izrazio je spremnost kineske strane da kineske tvrtke potakne na povećanje uvoza iz Hrvatske kako bi se ublažila neravnoteža u robnoj razmjeni, a namjera je kineske strane i da svoje kompanije ohrabri na investiranje u Hrvatskoj. U tu svrhu Kina će osigurati kredit od 10 milijardi USD za izgradnju infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi.

Predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa je izrazio želju za uspostavom zajedničke gospodarske zone te interes za ulaganjem u hrvatski turizam s obzirom na sve veći broj kineskih turista koji posjećuju Hrvatsku. Posebno je istaknuo međuparlamentarnu suradnju kao važan sastavni dio međudržavnih odnosa te je predsjednika Sabora pozvao u službeni posjet Kini. U tom kontekstu važnom smatra razmjenu iskustava, usprkos različitim društvenim i političkim sustavima. „Od otvaranja prema svijetu Kina veliku pozornost poklanja izgradnji pravnog sustava“, kazao je potpredsjednik i glavni tajnik Stalnoga odbora Svekineskog narodnog kongresa Li Jianguo i informirao predsjednika Sabora o izmjenama kineskog zakonodavstva zadnjih godina na području zaštite privatnog vlasništva i ljudskih prava.

„Vaši prijedlozi za suradnju su potpuno prihvatljivi. To je put za razvijanje odnosa na političkom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu“, kazao je predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem. „Hrvatsku i Kinu, iako su geografski udaljene, spajaju značajne povijesne i kulturne veze. Hrvatska je pouzdan prijatelj Kine u jugoistočnoj Europi, a Kina će imati prijatelja u Hrvatskoj i kad uđemo u Europsku uniju“, istaknuo je predsjednik Sabora i dodao da će Hrvatska nastaviti podržavati načelo „jedne Kine“ pozdravivši proces izgradnje povjerenja preko Tajvanskog tjesnaca. „Kina kao druga svjetska gospodarska sila ima važnu ulogu u očuvanju svjetskog mira“, ocijenio je te izrazio želju da kinesko gospodarstvo ostane motor razvoja svjetskog gospodarstva, a time i stabilnosti međunarodnog poretka. Predsjedniku kineskog parlamenta čestitao je 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa i izrazio zadovoljstvo što je tom prigodom u Zagrebu otvoren Konfucijev institut.

Autor: Ured predsjednika Sabora