Predsjednik Sabora Boris Šprem primio europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je povjerenika Europske unije za regionalnu politiku Johannesa Hahna s izaslanstvom.

Na sastanku je istaknuta važnost kohezijskih fondova za poticanje rasta i smanjenje regionalnih razlika, naročito u Hrvatskoj, gdje postoje velike razlike u stupnju razvoja pojedinih područja, a najveće su potrebe uočene u Slavoniji, povratničkim i pograničnim područjima. Također je zaključeno da bi svakako trebalo povećati apsorpcijske kapacitete na lokalnoj razini te pojačati prekograničnu suradnju.

S obzirom na to da će Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postati članicom Europske unije, na sastanku se raspravljalo u prvom redu o konkretnim načinima kako da Hrvatska maksimalno i što uspješnije iskoristi raspoloživa sredstava u predstojećem razdoblju do ulaska u EU te posebice u prvih šest mjeseci članstva.

Jedna od tema razgovora je bila i Dunavska strategija s obzirom na važnost Dunava kao jedne od arterija gospodarskog razvoja regije, ne samo industrije nego i turizma.

Autor: Ured predsjednika Sabora