Obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

Okučani - Polaganjem vijenaca, misom zadušnicom za poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu te sportskim igrama ratnih veterana Brodsko-posavske županije u Okučanima je obilježena 17. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije za nepuna 32 sata oslobodili i pod hrvatsku suverenost vratili 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije.

U akciji su poginula 42 branitelja, a 162 su ranjena. Nakon akcije ponovno je uspostavljena željeznička i cestovna veza Zagreba s istočnom Slavonijom. Oslobađanje hrvatskog teritorija nastavljeno je u kolovozu iste godine vojno-redarstvenom akcijom Oluja, a završeno 15. siječnja 1998. mirnom integracijom hrvatskog Podunavlja.

Obraćajući se pripadnicima Hrvatske vojske i policije, sudionicima akcije i građanima, predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem kazao je da će Bljesak u hrvatskoj povijesti ostati upisan zlatnim slovima te da ga se s ponosom sjećamo. Naglasio je da je akcija "pokazala jedinstvo i odlučnost hrvatskih građana da u legitimnom oslobodilačkom ratu razbiju oružanu pobunu protiv hrvatske države i oslobode vlastiti državni teritorij". Kazavši da je Bljeskom započela demontaža Miloševićeve hegemonističke i agresorske politike utemeljene na demagogiji i propagandnim lažima, Šprem je kazao: "Vojno-redarstvena akcija Bljesak bila je ujedno i ona prijelomna točka Domovinskog rata koja je uvjerila međunarodnu zajednicu u pravednost i legitimnost hrvatskih ciljeva kao i svu pogubnost miloševićevske agresorske politike".

Predsjednik Sabora naglasio je da su "vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluja te kasnija mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja potporni stupovi današnje hrvatske države". "Vojna odlučnost u obrani vlastite domovine i zaštiti vlastitih prava, ali politička spremnost na suradnju, dijalog te suživot u miru, toleranciji i uzajamnom poštovanju - sve to sažeto je u ovim prijelomnim događajima koji su u konačnici omogućili normalno funkcioniranje hrvatske države u njenim međunarodno priznatim granicama. To su ujedno i osnove hrvatske državne politike od kojih nema odstupanja", rekao je.

U ime hrvatske države vijenac pred spomen-obilježje hrvatskim braniteljima položilo je izaslanstvo u kojem su bili predsjednik Sabora Šprem, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić. 

Vijence su položila i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a potom je u crkvi sv. Vida vojni ordinarijat Juraj Jezerinac služio misu zadušnicu. 

Svečanosti u Okučanima bili su nazočni potpredsjednici Sabora Josip Leko, Milorad Batinić, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks te ministar poljoprivrede Ivan Jakovina, ministar branitelja Predrag Matić Fred te saborski zastupnici Josip Vuković, Nikola Vuljanić, Šimo Đurđević, Josip Đakić, Boro Grubišić, Dražen Đurović i Ivica Mandić. (Hina)

Autor: Hina