Predsjednik Sabora Vladimir Šeks sudjeluje na svečanoj sjednici obaju domova Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

Washington, New York, SAD

Na poziv Kongresa SAD-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjeluju na svečanoj sjednici obaju domova američkog Kongresa na kojoj će predsjednik SAD-a Bush održati govor o stanju nacije (State of the Union).

Svečana sjednica Zastupničkog doma i Senata i obraćanje predsjednika SAD-a tradicionalno se održavaju jedanput godišnje, i jedan je to od najvažnijih političkih događaja u toj zemlji. Ovogodišnji govor o stanju nacije od posebnog je značaja jer se održava na početku izborne godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se da će predsjednik SAD-a Bush tom prigodom govoriti o glavnim smjernicama buduće unutarnje i vanjske politike SAD-a. 

Ovo je prvi put da su visoki dužnosnici iz Republike Hrvatske pozvani na svečanu sjednicu Kongresa, na koju se inače rijetko pozivaju strani dužnosnici. Stoga se ovaj poziv može tumačiti kao veliko priznanje ukazano predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu i ministru vanjskih poslova Žužulu, ali i ocijeniti vrlo važnim momentom u kontekstu daljnjeg razvoja hrvatsko-američkih odnosa. Posjet SAD-u bit će ujedno i prvi posjet predsjednika Hrvatskog sabora nekoj stranoj zemlji od kada je stupio na ovu dužnost.

Tijekom boravka u SAD-u predviđeni su sastanci hrvatskog izaslanstva s više američkih kongresnika i senatora. Također se planira i susret s hrvatskim iseljenicima u New Yorku i Washingtonu.