93., tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Stjepana Radića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: „Stanje terapije limfedema u Republici Hrvatskoj"

Limfedem je bolest tijekom koje dolazi do povećanog nakupljanja tekućine bogate proteinima u međustaničnom prostoru, a neprepoznat i neliječen može dovesti do kronične upale i fibroze zahvaćenog tkiva uz promjenu oblika zahvaćenog dijela tijela. Kronični limfedem je bolest za koju nema lijeka, a ima značajan utjecaj na smanjenje funkcionalnosti u aktivnostima svakodnevnog života, kao i same kvalitete života. 

Kako limfedem najčešće nastaje kao posljedica liječenja karcinoma dojke, a u Hrvatskoj je karcinom dojke najčešći tumor kod žena, evidentan je i porast broja oboljelih od limfedema koji trebaju profesionalnu i ljudsku pomoć. Stoga je iznimno važna prevencija njegova nastanka te pravodobna i adekvatna terapija.

Kakvo je stanje terapije limfedema u Republici Hrvatskoj, kakav strateški plan je potrebno donijeti za adekvatno zbrinjavanje oboljelih i kako unaprijediti liječenje pitanja su o kojima će na tematskoj sjednici raspravljati priznati stručnjaci iz ovog područja, predstavnici Ministarstva zdravstva, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, stručna društva i udruge oboljelih.

Izravan prijenos sjednice omogućen je putem saborskoga YouTube kanala na adresi: https://youtube.com/live/5tTFM9Xnj7M?feature=share