45., tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: "Djeca s posebnim zdravstvenim potrebama nakon 18. godine – kako unaprijediti njihovu zdravstvenu skrb".

Znatan broj djece s kroničnim nezaraznim, nasljednim ili rijetkim, donedavno teško lječivim bolestima doživljava odraslu dob. U njihovu adolescentnom razdoblju često je izražen nesklad između tjelesnog, psihosocijalnog sazrijevanja i ponašanja.

Upravo na prelasku iz dječje u odraslu dob pojavljuju se nove okolnosti i poteškoće, pa se pojavljuju i posebne potrebe za njihovo zbrinjavanje i specifičnu zdravstvenu skrb, koja više nije moguća u dotadašnjem pedijatrijskom okruženju. Tada je potrebno provesti proces tranzicije ili organizirati timski i postupni prijelaz bolesnika iz pedijatrijske skrbi u skrb za odrasle.

Kako unaprijediti njihovu zdravstvenu skrb pitanje je na koje će na tematskoj sjednici odgovoriti priznati stručnjaci iz područja pedijatrije, rijetkih bolesti, neurologije, interne medicine, pulmologije, gastroenterologije, primarne zdravstvene zaštite, odnosno specijalisti različitih subspecijalnosti koji sudjeluju u liječenju i brizi za bolesnike s kroničnim ili rijetkim bolestima i prikazati njihov zajednički pokušaj u organiziranju timskog, postupnog i bezbolnog prijelaza bolesnika iz pedijatrijske skrbi u skrb za odrasle.

Izravan prijenos sjednice dostupan putem saborskoga YouTube kanala: https://youtu.be/5TuIakF-CCQ