12., tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode

dvorana Josipa Šokčevića, YouTube prijenos

Predloženi dnevni red je: 

1.    KLIMA I KLIMATSKE PROMJENE – IZAZOVI I AMBICIJE REPUBLIKE HRVATSKE

Ublažavanje klimatskih promjena te prilagodba klimatskim promjenama u središtu su Europskog zelenog plana. Uz novi cilj smanjenja stakleničkih plinova za 55% do 2030. u odnosu na razinu iz 1990. godinu te postizanja klimatske neutralnosti do 2050., Europska unija donosi i ambiciozni paket mjera ulaganja u vrhunska istraživanja i inovacije radi pozicioniranja EU-a na vodeću poziciju u provedbi Pariškog sporazuma o klimi i stvaranja preduvjeta za održivi razvoj. 

Republika Hrvatska dala je jasnu potporu novim ciljevima iz Europskog zelenog plana te sudjeluje u kreiranju zajedničkog zakonodavnog okvira EU-a kako bi se klimatska ambicija o smanjenju emisija stakleničkih plinova provela u djelo. U skladu s tim razvijen je nacionalni strateški i zakonodavni okvir. Istodobno, klimatske promjene već uzrokuju ekonomske štete diljem svijeta, a Republika Hrvatska jedna je od ugroženijih članica EU-a s obzirom na to da klimatske promjene naročito utječu na ekonomski važne sektore, na poljoprivredu, turizam i energetiku.

Raspravom na sjednici Odbora želi se utvrditi mogućnosti i načine povećanja klimatske ambicije Republike Hrvatske u ključnim sektorima u kontekstu ublažavanja klimatskih promjena (smanjenje emisije stakleničkih plinova) i u kontekstu jačanja prilagodba i otpornosti na klimatske promjene te potaknuti politički konsenzus oko ključnih pitanja klimatske politike Republike Hrvatske. 

Plan tijeka izlaganja i rasprave:

1.    Pozdravna riječ – Sandra Benčić, predsjednica Odbora
2.    Stanje EU klimatske akcije i politika Europske unije - Raffaele Mauro Petriccione, direktor DG Climate, Europska komisija (online)
3.    Strateški okvir i hrvatska nacionalna politika – dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja
4.    Prijedlog aktivnosti veće klimatske ambicije Republike Hrvatske – dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik za energiju i klimu predsjednika Republike Hrvatske i veleposlanik EU Climate Pacta
5.    Zajednička rasprava – moderira Sandra Benčić, predsjednica Odbora
6.    Zaključci i preporuke
7.    Zajednička izjava za medije - dr. sc. Tomislav Ćorić, Sandra Benčić, dr. sc. Julije Domac, dvorana Ivana Kukuljevića u Hrvatskome saboru. 

U radu ove tematske sjednice očekuje se sudjelovanje predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske narodne banke, Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Instituta Ruđer Bošković, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju, EKONERG-a, Instituta za političku ekologiju, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Terra Hub-a, EIT Climate-KIC Hub-a za Hrvatsku, Zelene akcije i Društva za oblikovanje održivog razvoja DOOR. 

Izravan prijenos sjednice putem saborskoga YouTube kanala: https://youtu.be/hyFz_t5DVOo