Sabor domaćin okruglog stola „Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“ održanog pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića

Zagreb - U povodu obilježavanja 3. prosinca - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru održan je  okrugli stol o temi „Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“ u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Pokrovitelj ovoga stručnog skupa bio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Pozdravivši inicijativu Pravobraniteljice za organizacijom ovog okruglog stola kao doprinosa obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predsjednik Sabora Jandroković u svojemu obraćanju istaknuo je kako se Hrvatska pridružila inicijativi UN-a da svake godine 3. prosinca različitim aktivnostima senzibilizira širu hrvatsku javnost na razumijevanje osoba s invaliditetom, na promicanje jednakosti u ostvarivanju njihovih ljudskih prava i njihovog punopravnog sudjelovanja u društvu.

„Ove godine obilježavamo desetu godinu od kada je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom otvorena državama članicama za potpisivanje. Hrvatska je bila među prvim državama potpisnicama, a Hrvatski sabor među prva tri parlamenta koja su je ratificirala – i to samo tri mjeseca nakon potpisivanja. To pokazuje čvrsto opredjeljenje Hrvatskoga sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela, ali i svih hrvatskih institucija i društva u cjelini, za ostvarivanjem svih temeljnih ljudskih prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Ratificiranjem Konvencije, Hrvatska je prepoznala ono što je ključno – a to je da je sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu ograničeno ne zbog njihovih određenih oštećenja već zbog raznih prepreka – bilo da su one društvene, pravne, okolišne, političke ili gospodarske.“- istaknuo je Jandroković.

Naglasivši kako smo time kao država, ali i društvo, preuzeli obvezu uklanjanja tih prepreka, posebno je istaknuo da je Hrvatski sabor, u povodu desete obljetnice ratifikacije podržao inicijativu zastupnice Ljubice Lukačić za prijenosom plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku, koje se od 4. listopada 2017. mogu pratiti na Hrvatskoj televiziji. „Time je Hrvatski sabor ostvario važan iskorak u svom radu te dao svoj konkretni doprinos smanjivanju komunikacijskih barijera i ostvarivanju jednakosti pristupu informacijama za sve građane u Hrvatskoj“- rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Naglasio je kako je Hrvatska u ovih deset godina unaprijedila svoj zakonski okvir kojim promiče prava osoba s invaliditetom. „U tom smislu, vjerujem da će daljnja provedba zakonodavstva i svih mjera iz „Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje do 2020.“, koju je hrvatska Vlada usvojila u travnju ove godine – u jednom partnerskom odnosu sa svim zainteresiranim – stvoriti dodatne uvjete za njihovo aktivno i ravnopravno sudjelovanje u svim društvenim sferama.“ – istaknuo je o svom obraćanju  Jandroković.

Predsjednik Sabora rekao je kako je trajni cilj ne samo unapređivati hrvatsko zakonodavstvo, već učiniti cjelokupno hrvatsko društvo što osjetljivijim za potrebe osoba s invaliditetom te osigurati širu društvenu pravednost i solidarnost, uz sprječavanje bilo kakvog oblika diskriminacije.

„Naša obaveza je prije svega da rušimo barijere u našoj svijesti – neznanje, ravnodušnost i nesolidarnost. Naša obaveza je da mijenjamo pogled i da shvatimo da je invaliditet dio našeg svakidašnjeg života, da su osobe s invaliditetom s nama i da svi zajedno moramo odgovoriti na temeljnu demokratsku potrebu za ostvarivanjem jednakih mogućnosti za sve. Ali, ne samo jedan dan u godini već svaki dan. Jer jedino na taj način možemo postati uspješno društvo. A najuspješnija društva su upravo ona koja se vode načelima otvorenosti, solidarnosti, čovječnosti i inkluzivnosti.“ – rekao je Jandroković.

Govoreći o važnosti današnje teme stručnoga skupa – životu u zajednici, istaknuo je kako je to temeljno pravo svakoga čovjeka te da zajedničkim životom s drugima u zajednici društvo daje priliku osobama s invaliditetom da steknu predispozicije za samostalni život, da se ostvare u potpunosti i da pridonesu razvoju društva kao i drugi građani. Stoga je važno „čuti pozitivna iskustva te vidjeti kako zajedno, kao društvo, možemo prevladati poteškoće koje se pojavljuju u provedbi mjera za poboljšanje uvjeta života i rada osoba s invaliditetom. Naglašavam riječ zajedno, jer jedino tako možemo odlučno nastaviti razvijati se kao društvo" zaključio je u svojemu obraćanju predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. 

U središtu rasprave stručnog skupa “Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“ na kojemu su uz zamjenicu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Miru Pekeč Knežević, sudjelovali i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, članovi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i drugih resornih odbora, te predstavnici centara za rehabilitaciju i udruga za pružanje usluga u zajednici iz cijele Hrvatske bila su iskustva osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te djelatnika u sustavu institucionalne skrbi o prelasku s institucionalne skrbi na život u zajednici.

Autor: Ured predsjednika Sabora