Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na okruglom stolu o temi: "Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“, Hrvatski sabor, 4. prosinca 2017.

jandrokovic-invaliditet-hina-grzelj_300.jpg
Foto: Hina/Dario Grzelj 

Poštovane zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru, poštovani članovi hrvatske Vlade, poštovana zamjenice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, poštovani predstavnici udruga i profesionalnih ustanova koje se brinu za osobe s invaliditetom, poštovani uzvanici, dame i gospodo,

dopustite mi na početku da vas sve srdačno pozdravim uime Hrvatskoga sabora koji je sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo današnjeg susreta. 

Pozdravljam inicijativu pravobraniteljice za organizacijom ovog okruglog stola kao doprinosa obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Hrvatska se pridružila inicijativi UN-a da svake godine 3. prosinca različitim aktivnostima senzibilizira širu hrvatsku javnost na razumijevanje osoba s invaliditetom, na promicanje jednakosti u ostvarivanju njihovih ljudskih prava i njihovog punopravnog sudjelovanja u društvu.

Jandrokovic_okrugli_stol__300.jpgOve godine obilježavamo desetu godinu od kada je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom otvorena državama članicama za potpisivanje. Hrvatska je bila među prvim državama potpisnicama, a Hrvatski sabor među prva tri parlamenta koja su je ratificirala – i to samo tri mjeseca nakon potpisivanja. To pokazuje čvrsto opredjeljenje Hrvatskoga sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela, ali i svih hrvatskih institucija i društva u cjelini, za ostvarivanjem svih temeljnih ljudskih prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Ratificiranjem Konvencije Hrvatska je prepoznala ono što je ključno, a to je da je sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu ograničeno ne zbog njihovih određenih oštećenja već zbog raznih prepreka – bilo da su one društvene, pravne, okolišne, političke ili gospodarske. 

Time smo kao država, ali i društvo, preuzeli obvezu uklanjanja tih prepreka i osiguranja potpore osobama s invaliditetom kako bi mogle u najvećoj mogućoj mjeri ostvariti svoje potencijale.

Jandrokovic_okrugli_stol_300.jpgOvdje posebno ističem da je Hrvatski sabor, u povodu desete obljetnice ratifikacije Konvencije, podržao inicijativu zastupnice Ljubice Lukačić za prijenosom plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku, koje se od 4. listopada mogu pratiti na Hrvatskoj televiziji.

Time je Hrvatski sabor ostvario važan iskorak u svom radu te dao svoj konkretni doprinos smanjivanju komunikacijskih barijera i ostvarivanju jednakosti pristupu informacijama za sve građane u Hrvatskoj.

U ovih deset godina, Hrvatska je unaprijedila svoj zakonski okvir kojim promiče prava osoba s invaliditetom te, možemo reći, da su postignuti značajni rezultati u različitim područjima djelovanja.

U tom smislu, vjerujem da će daljnja provedba zakonodavstva i svih mjera iz Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje do 2020., koju je hrvatska Vlada usvojila u travnju ove godine – u jednom partnerskom odnosu sa svim zainteresiranim – stvoriti dodatne uvjete za njihovo aktivno i ravnopravno sudjelovanje u svim društvenim sferama.

jandrokovic-invaliditet-hina-grzelj 2_300.jpg
Foto: Hina/Dario Grzelj

Donošenjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, nakon niza godina duge i teške borbe, osobe s invaliditetom savladale su ogromnu barijeru – izborila su se za svoja prava i taj proces postao je nepovratan.

Međutim, trajni je cilj ne samo unapređivati hrvatsko zakonodavstvo već učiniti cjelokupno hrvatsko društvo što osjetljivijim za potrebe osoba s invaliditetom te osigurati širu društvenu pravednost i solidarnost, uz sprečavanje bilo kakvog oblika diskriminacije.

Naša obaveza je prije svega da rušimo barijere u našoj svijesti – neznanje, ravnodušnost i nesolidarnost.

Naša obveza je da mijenjamo pogled i da shvatimo da je invaliditet dio našeg svakidašnjeg života, da su osobe s invaliditetom s nama i da svi zajedno moramo odgovoriti na temeljnu demokratsku potrebu za ostvarivanjem jednakih mogućnosti za sve. Ali, ne samo jedan dan u godini već svaki dan jer jedino na taj način možemo postati uspješno društvo. A najuspješnija društva su upravo ona koja se vode načelima otvorenosti, solidarnosti, čovječnosti i inkluzivnosti.

Jandrokovic_okrugli_stol_300_.jpgDame i gospodo, 

drago mi je da je život u zajednici uzet kao tema današnjeg okruglog stola jer život u zajednici temeljno je pravo svakog čovjeka. Zajedničkim životom s drugima u zajednici društvo daje priliku osobama s invaliditetom da steknu predispozicije za samostalni život, da se ostvare u potpunosti i da pridonesu razvoju društva kao i drugi građani. 

Stoga se nadam da ćemo danas imati bogatu razmjenu mišljenja, da ćemo čuti pozitivna iskustva te vidjeti kako zajedno, kao društvo, možemo prevladati poteškoće koje se još pojavljuju u provedbi mjera za poboljšanje uvjeta života i rada osoba s invaliditetom.

Ovdje naglašavam riječ zajedno jer jedino zajedno možemo odlučno nastaviti razvijati se kao društvo. Zahvaljujem.