Predsjednik Sabora Leko i ministar Mornar uručili državne nagrade za znanost

Zagreb – U Hrvatskome saboru u četvrtak su svečano uručene državne nagrada za znanost. Za životno djelo dobili su ih Milorad Milun (prirodne znanosti), Vjekoslav Sinković (tehničke znanosti), Boris Labar (biomedicinske znanosti), Milena Mandić (biotehničke znanosti), Ivan Šiber (društvene znanosti) i Igor Fisković (humanističke znanosti).

Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost za prošlu je godinu nagradio 31 znanstvenika, a uz spomenute dodijelio je 14 godišnjih nagrada za znanost, pet za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake.

Državne nagrade dobitnicima su uručili predsjednik Sabora Josip Leko i ministar znanosti Vedran Mornar, a uime dobitnika zahvalio je akademik Igor Fisković. - Stariji među nama nagrade doživljavaju kao novi početak, mladi kao poticaj, želim im ustrajnost, rekao je Fisković.

- Ulaganje u znanje ulaganje je u budućnost i u političku i ekonomsku i demokratsku snagu svakoga društva, kazao je Leko te istaknuo kako znanstvena djelatnost stvara nove vrijednosti, proizvode i usluge te potiče zapošljavanje ljudi. Rekao je da su za zemlje poput Hrvatske znanje i znanost područja na kojima se može natjecati s mnogo većima i bogatijima od sebe. - Znanje je naša imovina i snaga koju moramo sačuvati, razvijati i štititi kako bi bila od koristi za cijelo društvo. Ulaganje u znanost nema alternative, poručio je predsjednik Sabora.

Godišnjim nagradama za znanost nagrađeni su Ivan Halasz, Ita Gruić Sovulj, Ivo Piantanida, Tomislav Suligoj, Darko Orešković, Dragan Primorac, Eduard Vrdoljak, Jadranka Frece, Drago Šubarić, Marinko Škaro, Zlatan Krajina, Jasenka Gudelj, Suzana Marjanić i Mateo Žagar. Za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađeni su Marko Košiček i Saša Ceci, Nenad Lipovac, Dragan Kovačević, Edita Slunjski i Domagoj Vidović. Godišnju nagradu za znanstvene novake dobili su Mirna Velki, Neven Hadžić, Ivica Matak, Dunja Šamec, Tomislav Globan i Suzana Miljan.

Državne nagrade za znanost najviša su priznanja koja Hrvatski sabor dodjeljuje za znanstvena dostignuća u jednoj godini.
 

Autor: Hina/Služba za medije