Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na svečanoj podjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu, Hrvatski sabor, 15. listopada 2015.

Drzavne nagrade za znanost 2015Poštovani laureati i uzvanici, poštovani gospodine ministre, gospođe i gospodo,

srdačno vas pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u Hrvatski sabor.

Čast mi je i zadovoljstvo u ime Odbora za podjelu državnih nagrada laureatima uručiti nagrade za životno djelo na području znanosti kao i godišnje nagrade za znanost.

Znanje i znanost pokretači su društvenog razvoja te im je s punim pravom potrebno pružiti posebnu pozornost i države i društva.

U prvom redu to je kontinuirano i snažno ulaganje u znanost. Isto tako važno je u javnosti razvijati svijest o općoj koristi razvoja i napretka znanosti i tehnologije za društvo i za pojedinca.

Znanje potiče razvoj osobnosti, no ono je istodobno postalo nekom vrstom globalne robe oko koje se natječu države svijeta u cilju vlastitog napretka i rasta gospodarstva i životnog standarda.

Znanstvena djelatnost stvara nove vrijednosti nove proizvode, procese i usluge te potiče zapošljavanje.

Znanje, znanost i tehnologija u razvijenim zemljama postala su temeljna nacionalna vrijednost i kao podloga ekonomskog blagostanja postala je nezamjenjiva.

Ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost u političku, ekonomsku i demokratsku snagu društva. Da zaključim - ulaganje u znanost nema alternative.

Drzavne nagrade za znanost 2015Želimo da naša domovina u svakom pogledu, pa tako i na području znanosti, bude moderno i napredno društvo u kojem će njeni građani moći slobodno razvijati svoja znanja, sposobnosti i kreativnost. Naše financijske mogućnosti su nažalost, kao što je poznato, ograničene. Utoliko nas više veseli svaki uspjeh hrvatskih znanstvenika i znanstvenih novaka.

Svečanom podjelom državnih nagrada za znanost želimo pokazati da Hrvatska prepoznaje i cijeni uspjehe hrvatskih znanstvenika, duboko svjesna silnog truda, ustrajnosti i uloženog da bi se došlo do rezultata. Nastojimo potaknuti kreativnost, preuzimanje rizika i pridobiti nove mlade talente u znanosti.

Znanje je naša imovina koju moramo sačuvati, zaštiti i razvijati kako bi bila od koristi za cijelo hrvatsko društvo.

Upravo za zemlje poput Hrvatske znanje i znanost su područja na kojima se ona može natjecati i s daleko većima i bogatijima od sebe. Hrvatska je tijekom svoje povijesti iznjedrila niz svjetski priznatih znanstvenika koji su svojim otkrićima pridonijeli napretku ukupnog čovječanstva, a i danas mnogi to i dalje čine, bilo ovdje u Hrvatskoj, bilo u nekoj od znanstvenih ustanova u inozemstvu.

Današnja svečanost je prilika svima poruči da niste zaboravljeni, da mislimo na vas i ponosimo se sa vama.

Gospođe i gospodo laureati, državne nagrade za znanost priznanje su za vaš trud i rezultate kao i  izraz zahvale za vaš doprinos razvoju i napretku Hrvatske.

Svim današnjim laureatima od srca čestitam na najvišem državnom priznanju na području znanosti i želim još puno sreće i uspjeha u životu.

Hvala na pozornosti.