Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko svim građanima čestitao Dan neovisnosti

Zagreb -  8. listopada 1991. godine ujedinjena Hrvatska donijela je i posljednju važnu ustavno-pravnu odluku na putu prema svojoj punoj samostalnosti i neovisnosti. O značenju tog čina govore i iznimno teške okolnosti u kojima je ona usvajana. Odlukom Hrvatskoga sabora raskinute su sve državno-pravne veze s republikama i pokrajinama koje su tvorile dotadašnju SFRJ. Hrvatski je sabor tada morao zasjedati u podrumskim prostorijama Ine u Šubićevoj ulici, jer je samo dan prije agresorsko ratno zrakoplovstvo raketiralo Banske dvore u suludom i očajničkom pokušaju da eliminacijom najvišega hrvatskoga državnog vrha spriječi neminovni tijek povijesti. 

Tim riječima započeo je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko svoje obraćanje na svečanome prijemu u prigodi Dana neovisnosti koji je, uz nazočnost predsjednika Vlade Zorana Milanovića, posebnoga izaslanika predsjednice Republike Vladimira Šeksa, potpredsjednika Sabora i brojnih uglednika iz javnoga i političkoga života, u četvrtak održan u svečanoj dvorani Ante Starčevića u Hrvatskome saboru.

-Ta podrška, kao i jedinstvo hrvatskoga naroda i hrvatskih građana na putu do zajedničkog cilja, neovisne i samostalne hrvatske države izgrađene na parlamentarnoj demokraciji, još je više došla do izražaja u Domovinskome ratu. Legitimna obrana vlastite zemlje od velikosrpske agresije te oslobođenje okupiranih teritorija u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nisu bili dovedeni u pitanje. 

Hrvatska je bila suočena s razaranjima, velikim materijalnim gubitcima i nenadoknadivim ljudskim žrtvama hrvatskoga naroda i hrvatskih građana. Nažalost i s embargom i pritiscima međunarodne zajednice, rekao je Leko zahvalivši prije svega svim hrvatskim braniteljima koji nisu oklijevali uključiti se u pravedni i legitimni, obrambeni Domovinski rat. 

- Njihove žrtve, kao i stradanja svih nedužnih civila, mučenih i proganjanih, ostat će upisani zlatnim slovima u povijest hrvatske države. Želim naglasiti mudrost i ustrajnost prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, čije su nas strateške odluke vodile u svim prijelomnim trenutcima borbe za neovisnost, nadalje je istaknuo predsjednik Sabora.

- Pridruživanjem Europskoj uniji povećala se i politička odgovornost naše zemlje, kako za stanje u Europi, tako i u regiji, jugoistoku Europe, ali i u širem svjetskom kontekstu. Kao mediteranska zemlja u interesu nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključujući i zemlje na sjeveru afričkoga kontinenta. Prije svega, u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas. 

Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje koji su trenutačno aktualni, a to je veliki val izbjeglica i migranata. Tu imam poruku za Hrvatsku, ali i Europu – budimo ljudima ljudi, istaknuo je Leko te dodao kako se četverogodišnji mandat Hrvatskoga sabora približava kraju te primiče trenutak ponovnoga izlaska na izbore kada će saborski zastupnici položiti račune svojim sugrađanima. - U tom trenutku svatko od nas mora se nositi s vlastitom savješću i vlastitom odgovornošću – ne samo mi saborski zastupnici, nego i birači koji svojim glasovima odlučuju o smjeru kojim će Hrvatska nastaviti dalje, zaključio je Leko te svim građanima Hrvatske čestitao Dan neovisnosti.
 

govor predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke

 

Autor: Služba za medije