Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti, Hrvatski sabor, 8. listopada 2015.

lekoPoštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani izaslaniče predsjednice Republike, uvaženi zastupnici,
cijenjeni vjerski velikodostojnici, vaše ekselencije, gospođe i gospodo.

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas i poželjeti vam dobrodošlicu u Hrvatskom saboru u prigodi obilježavanja 24. obljetnice Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Ujedinjena Hrvatska 8. listopada 1991. godine donijela je i zadnju važnu ustavno-pravnu odluku na putu prema svojoj punoj samostalnosti i neovisnosti. O značenju tog čina govore i iznimno teške okolnosti u kojima je ona usvajana. 

Odlukom Hrvatskoga sabora raskinute su sve državno-pravne veze s republikama i pokrajinama koje su tvorile dotadašnju SFRJ. Hrvatski je sabor tada morao zasjedati u podrumskim prostorijama INE u Šubićevoj ulici, jer je samo dan ranije agresorsko ratno zrakoplovstvo raketiralo Banske dvore u suludom i očajničkom pokušaju da eliminacijom najvišeg hrvatskog državnog vrha spriječi neminovni tijek povijesti. 

(na slici slijeva) član Mešihata Islamske zajednice u RH Mevludin ef. Arslani i biskup Evangeličke crkve u RH Branko BerićToga 8. listopada, kada je Hrvatski sabor usvajao Odluku, saborski su zastupnici imali plebiscitarnu podršku građana Hrvatske ranije iskazanu na referendumu. Ta podrška, kao i jedinstvo hrvatskog naroda i hrvatskih građana na putu do zajedničkog cilja - neovisne i samostalne hrvatske države izgrađene na parlamentarnoj demokraciji, još je više došla do izražaja u Domovinskome ratu. Legitimna obrana vlastite zemlje od  velikosrpske agresije te oslobođenje okupiranih teritorija u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nisu bili dovedeni u pitanje. 

Hrvatska je bila suočena sa razaranjima, velikim materijalnim gubicima i nenadoknadivim ljudskim žrtvama hrvatskog naroda i hrvatskih građana. Nažalost i s embargom i pritiscima međunarodne zajednice.

Naše najjače oružje bili su snažna volja, jedinstvo i zajedništvo svih domoljuba bez obzira na političku pripadnost, vjeru i nacionalnost, kao i nepokolebljiva želja za ostvarenjem života u slobodi samostalne, neovisne, demokratske europske Hrvatske. 

Danas riječi zahvale upućujem prije svega svim hrvatskim braniteljima koji nisu oklijevali uključiti se u pravedni i legitimni, obrambeni Domovinski rat. Njihove žrtve, kao i stradanja svih nedužnih civila, mučenih i proganjanih, ostat će upisani zlatnim slovima u povijest hrvatske države. 

(na slici slijeva) ministar financija Boris Lalovac i kardinal Josip BozanićŽelim naglasiti mudrost i ustrajnost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana čije su nas strateške odluke vodile u svim prijelomnim trenucima borbe za neovisnost. 

Ne smijemo zaboraviti naše uvažene kolege zastupnike koji su i sami aktivno sudjelovali u donošenju najvažnijih odluka na putu ostvarenja neovisnosti i samostalnosti hrvatske države, odluke kojima je Hrvatski sabor potvrdio i opravdao svoju predstavničku i državotvornu ulogu. 

Uvijek u prijelomnim vremenima Hrvatski sabor potvrđuje svoju povijesnu zadaću i odgovornost.

Hrvatska je danas uvaženi međunarodni čimbenik, članica Europske unije i NATO-a prepoznata kao država, primjer ostalim zemljama regije prema napretku. U tom pogledu možemo biti zadovoljni: Hrvatska danas uspješno surađuje na političkom, vojnom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom području sa svim svojim susjedima i drugim državama. Štoviše, naša je velika želja da i sve zemlje regije što prije uhvate priključak, da nas dostignu na stupnju razvoja, jer je to najbolji jamac stabilnosti, sigurnosti, mira i prosperiteta svih nas koji živimo na ovom području.

(na slici slijeva) predsjednica Ustavnoga suda RH Jasna Omejec i bivša predsjednica Županijskog doma Hrvatskoga državnog sabora Katica IvaniševićU Hrvatskoj je uklonjen niz razvojnih prepreka, prije svega s ekonomskog područja. Učvrstili smo demokraciju, slobodu, mir i stabilnost, postigli da suradnja, snošljivost, dijalog i razumijevanje  bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu, spolnu pripadnost i druge razlike budu same po sebi razumljiva svakodnevica. 

Pridruživanjem Europskoj uniji povećala se i politička odgovornost naše zemlje, kako za stanje u Europi, tako i u regiji, jugoistoku Europe, ali i u širem svjetskom kontekstu. 

Kao mediteranskoj zemlji u interesu nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključujući i zemlje na sjeveru afričkog kontinenta. Prije svega u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas. Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje koji su trenutačno aktualni, a to je veliki val izbjeglica i migranata. Tu imam poruku za Hrvatsku ali i Europu – budimo ljudima ljudi!

Četverogodišnji mandat Hrvatskoga sabora približava se kraju i primiče se trenutak ponovnog izlaska na izbore kada ćemo mi, saborski zastupnici položiti račune pred našim građanima. U tom trenutku svatko od nas se mora nositi s vlastitom savješću i vlastitom odgovornošću – ne samo mi saborski zastupnici, nego i birači koji svojim glasovima odlučuju o smjeru kojim će Hrvatska nastaviti dalje. 

I dalje se beskompromisno moramo boriti s korupcijom i organiziranim kriminalom, jer oni ne samo da truju naše društvo, nego i izjedaju zdrave gospodarske temelje. Da bismo u tom poslu bili uspješni, pretpostavka su neovisno pravosuđe, efikasna državna uprava kao i puna sloboda novinarskog izvješćivanja.

(na slici s lijeva) Željko Reiner, Dragica Zgrebec, Zoran Milanović, Josip Leko, Vladimir Šeks, Nenad Stazić i Milorad BatinićDuga i mukotrpna borba s ekonomskom krizom iscrpila je našu zemlju. Upornošću i radom ove Vlade na savladavanju krize konačno su vidljivi rezultati pozitivnih promjena i nadam se da će uskoro biti još bolje. Zato iskreno vjerujem da govorim u ime svih ovdje nazočnih kada tvrdim da je pravna država u punom smislu te riječi jedini solidan temelj na kojem možemo nastaviti graditi demokratsku Hrvatsku i omogućiti slobodan razvoj njezinog gospodarstva na dobrobit svih njezinih građana, baš onakvu Hrvatsku, vjekovima sanjanu, onakvu za koju smo se borili u Domovinskom ratu i kakvu želimo ostaviti našoj djeci. 

Naše zajedništvo tražimo u ciljevima na demokratskim principima. 

Današnje svečano obilježavanje i prisjećanje na važne i dalekosežne događaje prije 24 godine neka nam bude putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru i to na demokratskim načelima dijaloga i uzajamnog poštovanja. 

Svim hrvatskim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan neovisnosti i svima želim napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj. Živjeli!