Održan svečani vojni mimohod u prigodi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“

Zagreb - U nazočnosti više stotina uzvanika i oko 20.000 građana cijeli državni vrh na čelu s predsjednicom Republike i vrhovnom vojnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom pratio je svečani vojni mimohod u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra, koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene patrije, moćne pedesettonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila. Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. Savršeno uvježbani, motivirani, poticani pljeskom mnoštva građana sjajno su odradili zadani im posao.

Sam vojni mimohod bio je sastavljen od tri djela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehaniziranog. Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata, veterane, invalide, da vidi živopisne povijesne postrojbe predvođene sinjskim alkarima, koji za nekoliko dana obilježavaju 300-u obljetnicu viteške igre Alke. Bez daha su okupljene ostavili piloti akrobatske grupe "Krila oluje", koji su pokazali mali, ali dojmljiv dio svojih sposobnosti. 

Zahvaljujući tehnici i videozidu Zagreb se povezao i s morem, odnosno Bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice.
Vukovarskom su prošle i operativnocivilne snage, službe koje nam trebaju gotovo svakodnevno, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja. MiG-ovi, koji su ga otvorili, zatvorili su svečani vojni mimohod.

Na svečanom prijemu upriličenom nakon svečanoga vojnog mimohoda na gornjogradskom Gradecu uzvanicima su se obratili predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović.

- Hrvatska ne slavi rat, nego slobodu i mir te pobjedu nad zločinačkom politikom, rekao je premijer Zoran Milanović. „Hrvatska je imala svako pravo poduzeti sve da ostane živa i cjelovita, imala je pravo ne biti protjerana iz svojih domova, imala je sva prava ne biti više živi štit onima koji su rušili gradove i spaljivali sela. Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo, neka to bude jasno onima kojima još nije. Hrvatska je poduzela sve da rata ne bude, nudila je mirna rješenja. I bila odbijena. Hrvatska danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobjedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat", poručio je Milanović pred brojnim uzvanicima.

Milanović je istaknuo kako je pobjedu u "Oluji" ostvario narod, građani koji su izabrali svoju vlast i povjerili joj vođenje države, i to u najteže vrijeme od stjecanja neovisnosti. Stoga, rekao je, treba odati zahvalnost i priznanje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je vodio Hrvatsku i "zajedno s brojnim suradnicima državu pripremio i osposobio za očuvanje cjelovitosti i samostalnosti".

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja nazvao je jednim od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. "To je naš dan slobode i s nama su i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost. Današnji svečani mimohod pokazatelj je snage i odlučnosti demokratske Hrvatske i hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti, izborene u Domovinskom ratu, sačuva od svakog pokušaja napada za sva buduća pokoljenja", kazao je Leko. 

Nakon Domovinskog rata, rekao je Leko, hrvatska ruka mira i prijateljstva pružena je svima koji su Hrvatsku doživljavali kao svoj dom. "Ruka mira pružena je i sudionicima u oružanoj agresiji i pobuni protiv Republike Hrvatske, naravno izuzev počiniteljima ratnih zločina", istaknuo je Leko.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović svečani je vojni mimohod u utorak ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštuje tuđe. 

"Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu - i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli. To je rat koji nam je bio nametnut i koji je bio rezultat agresivne Miloševićeve velikosrpske politike", poručila je među ostalim predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svečanom prijemu na platou Gradec, u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje".
 

Autor: Hina