Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na svečanom prijemu u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Gradec, Zagreb, 4. kolovoza 2015.

leko_gradecPoštovani sudionici Domovinskog rata, cijenjeni časnici i vojnici Hrvatske vojske te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, poštovana predsjednice Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, vojni, civilni, vjerski i diplomatski uzvanici, gospođe i gospodo,

veliko mi je zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime u ovoj važnoj i svečanoj prigodi.

„Oluja“ za Hrvatsku i za građane Hrvatske ima posebno značenje. Ta vojno-redarstvena akcija bila je odlučujuća oslobodilačka bitka. „Oluja“ je zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu i donijela dugo priželjkivani mir i slobodu našoj domovini.

„Oluji“ su prethodile četiri godine neuspješnih pregovora praćenih najprije puzajućom, a zatim sasvim otvorenom agresijom na Hrvatsku i okupacijom njezinog teritorija. 

Za građane Hrvatske su to bile četiri godine života u strahu. Agresorske iznenadne granate su u jednakoj mjeri kosile živote vojnika i civila. Za nas su to mnoge godine života u izbjeglištvu i u užasu pred svim ratnim strahotama i razaranjima. Sve to su trpili hrvatski građani.

Međutim, znali smo da je naše pravo, a i pravo je svakoga naroda da živi u slobodi i miru, i da živi svoj na svome. To legitimno pravo svakoga naroda i svakog čovjeka da se brani ako je napadnut bila je naša snaga i snaga pravde na našoj strani.

Hrvatska je bila napadnuta, izranjavana i osakaćena okupacijom. 

U toj velikosrpskoj agresiji, njezinim tenkovima, topovima i avionima hrvatski branitelji su se suprotstavljali najviše domoljubljem, ustrajnošću, te posebno vjerom u istinu i pravdu. 

Oružja je bilo malo. Nedovoljno za sve koji su željeli bivšu saveznu vojsku i paravojne srpske postrojbe zaustaviti u razaranju i ubijanju, hrvatskih gradova i hrvatskih građana.

Na kraju su pobijedili naša odlučnost, ustrajnost i hrabrost. A jedinstvo i zajedništvo hrvatskih branitelja i hrvatskih građana bili su odlučni za tu pobjedu.

Hrvatski branitelji su u „Oluji“ pokazali agresoru, ali i svijetu da je želja naroda da živi u slobodi nepobjediva i neuništiva. Oni su snagom oružja, ali još i više mudrom vojnom taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najljepši mogući poklon – mir i slobodu. Vratili su joj sigurnost, stabilnost i cjelovitost državnog teritorija te time otvorili vrata razvoju i napretku. Otvorili demokratsku perspektivu i osigurali demokratske vrijednosti.

predsjednik Sabora Leko, predsjednica Republike Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Milanović na svečanosti na zagrebačkom Gradecu (foto FaH/Denis Cerić)Poštovani branitelji,

stoga je današnji dan posvećen vama i svemu što ste dali za slobodu Hrvatske. Vi ste naš ponos i čast ove zemlje. 

Zahvaljujući vama Hrvatska je mogla okrenuti novu povijesnu stranicu – mogla je krenuti u obnovu i u izgradnju, zakoračiti u budućnost, demokratski prosperitetno društvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Hrvatska je u „Oluji“ trijumfirala, bila je to vojnički veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu i naravno da je nikada nećemo zaboraviti. 

Hrvatska oslobodilačka i pobjednička vojska izrastala je u ratu uz podršku hrvatskih građana u zemlji i inozemstvu. Usprkos teškim političkim i vojnim okolnostima nismo pokleknuli. Nismo pokleknuli jer smo vodili pravedni, obrambeni rat za oslobođenje vlastitog teritorija od velikosrpske agresije i okupacije. To je povijesna činjenica koju nikada nitko neće moći osporiti.

Nakon Domovinskog rata hrvatska ruka mira i prijateljstva pružena je svima, svima koji su Hrvatsku doživljavali kao svoj dom. Ruka mira pružena je i sudionicima u oružanoj agresiji i pobuni protiv Republike Hrvatske, naravno izuzevši počinitelje ratnih zločina. 

Gospođe i gospodo, poštovani građani, i zato se ne moramo obazirati na to tko će sve s nama slaviti „Oluju“.

Nije problem hoće li drugi slaviti s nama, ali je nastavak retorike povijesno poražene politike suprotan interesu mira. To nije dobro za perspektivu i razvoj dobrih odnosa i izgradnji stabilnosti. Hrvatska želi graditi mostove suradnje stabilnosti i mira. To je trajno opredjeljenje hrvatske politike. Prošlost se time neće promijeniti. Hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu ostaje čvrsta i postojana.

Poštovani hrvatski branitelji, gospođe i gospodo,

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedan je od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. To je naš dan slobode. S nama su i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost

A Hrvatska je demokratska država, članica Europske unije. I mi hrvatske institucije i društvo gradimo na vrijednostima demokracije, slobode i ljudskih prava i vladavine prava. U tome je snaga hrvatskog društva.

Hrvatska vojska dio je toga vrijednosnog sustava. Današnji svečani mimohod pokazatelj je snage i odlučnosti demokratske Hrvatske i Hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti, izborene u Domovinskom ratu, sačuva od svakog pokušaja napada za sva buduća pokoljenja. To nam osigurava vjerodostojan položaj u Europskoj uniji i NATO-u.

Gospođe i gospodo, iskazujući još jednom poštovanje svim sudionicima vojno-redarstvene akcije „Oluja“, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, svim građanima Hrvatske čestitam u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! Živjeli.