Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola 2016. godine

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola, sukladno ishodima Programa međupredmetnih i intedisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja, na praktičan i interaktivan način približava sadržaj pojma demokratskog građanstva našim srednjoškolcima.

Kroz pripremu i sudjelovanje na samom zasjedanju, učenici su mogli praktično vidjeti kako radi zakonodavna vlast, kako se donose zakoni, koja je uloga zastupničkih klubova i odbora  u hrvatskom parlamentu te koje su to poveznice između nacionalnih politika i organizacija države i društva.

Metoda istraživačkog i suradničkog učenja primijenjena u pripremanju učenika/zastupnika za simulirano zasjedanje Sabora, jedini je način koji osigurava mladima da shvate - kako i kojim sredstvima politika oblikuje društvo u kojemu žive - te ih istovremeno uči i potiče da i sami doprinose željenim promjenama u društvu. 

Od  svog četvrtog izdanja 2016-te godine, Simulirana sjednica i formalno je postala dio odgojno-obrazovnih sadržaja verificiranih od Agencije za odgoj i obrazovanje, koji mlade u Republici Hrvatskoj pripremaju za ulogu aktivnog građanina.

Tema rasprave na četvrtoj Simuliranoj sjednici bio je Prijedlog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

videosnimka            priopćenje

Autor: Služba za građane