Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola 2015. godine

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je Treću simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola 25. svibnja 2015. Tema rasprave bila je sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima NN 117/03; 71/06; 43/09; 34/1, na smuliranoj sjednici postao je prijedlog zakona u proceduri i podloga za raspravu. Učenici/zastupnici, njih 153-je, dolaze iz 34 srednje škole i dva učenička doma iz svih dijelova Hrvatske. Kroz raspravu na plenarnoj sjednici upoznali su javnost s razmišljanjima o navedenoj temi i istraživanjima koja su proveli (komparacijom programa prevencije i edukacije sa sličnim programima u zemljama EU) kao i konkretnim prijedlozima iz svojih razreda i škola za njihovo rješavanje. Simulirajući rad Hrvatskoga sabora - od rada u klubovima zastupnika, nadležnim odborima te na plenarnoj sjednici – učenici su proveli raspravu i usvojili amandmane na važeći Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski najzahtjevniji je projekt Službe za građane, a Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u škole ga uvodi kroz sadržaje nastavnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje. Provođenjem edukativnih programa kao što je Simulirana sjednica za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata koji promiču učenje mladih za aktivno i odgovorno građanstvo i vlastitim primjerom pokazuje kako tijela državne vlasti mogu doprinositi podizanju razine općeg obrazovanja i time - razvoju opće demokratske političke kulture.

Na početku sjednice, predsjednica Ustavnog suda dr. sc. Jasna Omejec, objasnila je učenicima važnost Ustava i za tu priliku ponijela Ustav Republike Hrvatske na kojemu su četvoro hrvatskih predsjednika položili prisegu.

Sjednici su nazočili predsjednik Sabora Josip Leko, ravnateljica Agencije za odgoj za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin te zastupnici i zastupnice Hrvatskoga sabora.

videosnimka simulirane sjednice         priopćenje

Autor: Služba za građane