Održana treća simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je u ponedjeljak Treću simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. 

U radu sjednice sudjelovali su učenici iz 32 srednje škole i 2 učenička doma iz svih dijelova Hrvatske, njih 151. Tema rasprave na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici bila je sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Na početku sjednice učenicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je ohrabrio učenike rekavši da nastave aktivno sudjelovati u radu simuliranih sjednica parlamenta, simuliranih suđenja i simuliranih sjednica Ustavnoga suda jer se tako bolje uči o demokraciji, a oni su generacija na kojoj počiva budućnost Hrvatske. 

– Demokracija ima svoju snagu i moć, a ona se treba odražavati i u moći institucija koje predstavljaju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, rekao je Leko. 

Na sjednici je nazočila i predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec. - Simulirane sjednice parlamenta odličan su način učenja o demokratskom dijalogu, parlamentarnoj kulturi, civiliziranom ponašanju i građanskom odgoju, rekla je Omejec. 

Osvrnuvši se na temu simulirane sjednice – sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima – upozorila je učenike/zastupnike da u donošenju zakona ne smiju iz vida izgubiti Ustav jer svaki zakon podliježe kontroli Ustavnoga suda. – Treba biti mudar, parlamentaran, slušati argumente drugih, voditi računa o potrebi uravnoteživanja prava pojedinaca s jedne strane i ostvarivanja interesa društvene zajednice s druge strane, a rješenja moraju ostati unutar okvira koje postavlja Ustav, istaknula je. 

Simulirajući rad Hrvatskoga sabora - od rada u klubovima zastupnika, mjerodavnim odborima te na plenarnoj sjednici – učenici/zastupnici proveli su raspravu i usvojili amandmane na postojeći Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici iznijeli su svoja razmišljanja o temi i predložili konkretne prijedloge za suzbijanje nereda i huliganstva na sportskim natjecanjima, među ostalim, jačanje preventivnih mjera edukativnim projektima, izricanje oštrijih sankcija za prekršitelje, jačanje kontrole ulaska na stadione koje će osim policije provoditi samo profesionalni redari, poticanje klubova na zbližavanje s njihovim navijačima zajedničkim projektima ili organizacijom posjeta drugim stadionima, objavljivanje edukativnih projekata na internetskim stranicama klubova i obrazovnih institucija itd. 

Simuliranu sjednicu pratio je i dio saborskih zastupnika, predstavnici Vrhovnoga suda, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ravnateljstva policije te Agencije za odgoj i obrazovanje. Obrativši se učenicima na završetku sjednice, izrazili su veliko zadovoljstvo time što su imali priliku nazočiti na simuliranoj sjednici i njihovoj raspravi te su jednoglasno zaključili kako su učenici taj posao odradili jako dobro i vrlo profesionalno. 

Provođenjem edukativnih programa kao što je Simulirana sjednica za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata koji promiču učenje mladih za aktivno i odgovorno građanstvo. Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ovaj projekt uvodi u škole s pomoću nastavnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje.

videosnimka
 

Autor: Služba za medije