U Saboru prisegnuo novi sastav Državnoga izbornog povjerenstva

Zagreb - Pet članova Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), koje imenuje Hrvatski sabor, svečano je u ponedjeljak, pred predsjednikom Sabora Josipom Lekom, prisegnulo da će svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano, poštovati Ustav i zakone. 

Prije stupanja na dužnost svečano su prisegnule potpredsjednice DIP-a Vesna Fabijančić Križanić i Ana Lovrin te članovi Slaven Hojski, Emil Tomljanović i Josip Vresk. Mandati im traju osam godina, a Vresku je ovo drugi mandat. 

- Članstvo u DIP-u odgovorna je i zahtjevna dužnost, istaknuo je Leko, te novome sastavu ključnoga izbornog tijela poželio da svoju dužnost obavlja na korist Republike Hrvatske i demokratskih načela. Predsjednik Sabora zahvalio je prošlom sastavu DIP-a na poslu koji su obavili, nadzirući brojne izbore te unaprjeđujući izbornu praksu. - Osnivanjem DIP-a kao stalnog, stručnog, neovisnog tijela u velikoj je mjeri unaprijeđena izborna praksa i procedura, rekao je Leko. 

Na povjerenju koje im je iskazano izborom u DIP Saboru i Leki uime kolegice i kolega zahvalila je Vesna Fabijančić Križanić. DIP ima devet članova - predsjednika koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a. 

Proteklih osam godina potpredsjednice DIP-a bile su Zdravka Čufar Šarić i Aleksandra Jozić Ileković, a članovi Zorislav Ham, Davor Orlović i Josip Vresk. (Hina)
 

Autor: Hina