Svjetska konferencija predsjednika parlamenata zaključena usvajanjem deklaracije o stavljanju demokracije u službu mira i održivog razvoja

New York – Sudionici 4. svjetske konferencije predsjednika parlamenata iz gotovo 140 zemalja svijeta, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, u srijedu su nakon trodnevnog zasjedanja usvojili ambicioznu i dalekosežnu deklaraciju kojom se obvezuju učiniti sve u svojoj moći kako bi izgradili svijet po mjeri čovjeka te odgovorili na izazove koji narušavaju demokraciju, mir i razvoj.
 
-Svijet je na raskrižju. Zastrašujući su izazovi kojima je svijet suočen. Potrebna nam je odlučnost kako bismo ih prevladali. Način na koji će političke vođe odgovoriti na krize koje nam prijete vjerojatno nikad nije bio toliko bitan za našu budućnost kao što je to danas slučaj, rekao je predsjednik Interparlamentarne unije (IPU) Saber Chowdhury.

Predsjednici parlamenata obvezali su se na još jače otvaranje parlamenta građanima kako bi odgovorili na probleme rastućeg skepticizma javnosti prema politici, socijalne i političke marginalizacije, rodne nejednakosti i neravnoteže odnosa snaga građana i vlasti. Naglasili su potrebu za ustavnim i institucionalnim reformama u tranzicijskim zemljama, socijalnom pravdom, dobrim upravljanjem i poštivanjem ljudskih prava, uključujući slobodu govora i okupljanja. Parlamentarni čelnici su se također obvezali na reprezentativniji, odgovorniji i transparentniji rad zastupničkih tijela. Iako je postignut izvjestan napredak u povećanju zastupljenosti žena u parlamentima nakon Svjetske konferencije predsjednika parlamenata održane 2010., dinamika tih promjena i nadalje ostaje neprihvatljivo spora, istaknuto je. Neke su zemlje tijekom konferencije najavile izmjene izbornog zakonodavstva koje će osigurati ravnopravniju zastupljenost žena, mladih i manjina.

Sudionici konferencije, koja je održana u sjedištu Ujedinjenih naroda uoči UN-ovog Sastanka na vrhu o održivom razvoju, dali su nedvosmislenu podršku Ciljevima održivog razvoja (17 ciljeva), a koji bi se trebali usvojiti na tom sastanku potkraj rujna.

Podupirući napore za okončanje siromaštva i promicanje mira, jednakosti i dobrobiti ljudi i Zemlje, čelnici parlamenata i IPU su se obvezali na postizanje 16. cilja razvojne agende o promociji miroljubivih, uključivih društava te izgradnji učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija. Svjesni su odgovornosti parlamenata u osiguranju primjene Ciljeva održivog razvoja putem zakonodavstva, raspodjele proračunskih sredstava i pozivanju vlada na odgovornost u postizanju tih Ciljeva. Parlamenti bi trebali raditi na izgradnji javne svijesti o Ciljevima kako nitko ne bi ostao postrani te jačanju veza između parlamenta i vlasti, kako na nacionalnim tako i na lokalnim razinama.
 
Parlamentarni čelnicu su usto pozvali na jače napore u rješavanju sukoba, zaustavljanju terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i na bolju zaštitu migranata i izbjeglica. Kao preduvjeti razvoju i socijalnoj jednakosti, svjetski mir i sigurnost istaknuti su kao prioriteti međunarodne politike.
 
- Postoje rješenja za ono što nam se čini ogromnim izazovom. Potreban nam je drugačiji način razmišljanja, novi pristup politici. Parlamenti i njihovi čelnici moraju biti glas naroda te zgrabiti priliku za oblikovanje nove sudbine svijeta i našeg planeta, zaključio je predsjednik IPU-a Chowdhury dodajući kako će im IPU pritome pružiti svu podršku.

Iduća Svjetska konferencija predsjednika parlamenata predviđena je 2020. godine.
 

Autor: IPU/Služba za medije