Predsjednik Sabora uputio čestitku u povodu obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku svim zastupnicama u Hrvatskome saboru i svim građankama Republike Hrvatske u prigodi obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena. U čestitci stoji:

„Na današnji dan prisjećamo se dugogodišnje povijesne borbe žena za jednaka prava kao što ih imaju muškarci: pravo sudjelovanja na izborima koje im je prije stotinu godina bilo uskraćeno, a koje danas podrazumijevamo kao neupitan aspekt naše civilizacije, pravo na obrazovanje, pravo na obnašanje funkcija u društvu, gospodarska i socijalna prava te sva druga prava osigurana zakonima.

Stoga je važno na današnji dan, ali i svaki dan, iznova se prisjećati i odati počast svim ženama koje su se svojim ustrajnim društvenim zauzimanjem i političkom hrabrošću izborile za svoja politička, gospodarska i socijalna prava. Ta borba nastavlja se i danas jer potpuna ravnopravnost još nije postignuta.

Upravo zato Međunarodni dan žena mora biti podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle, ali i poticaj za daljnje osnaživanje njihovog položaja u društvu, bez predrasuda i diskriminacija. Još učinkovitije moramo se zauzimati za suzbijanje podređenog položaja žena u obitelji, ali i sprečavanje i zajedničku borbu protiv svakog oblika zlostavljanja i nasilja. Stoga je naša zajednička odgovornost da i nadalje gradimo i promičemo tolerantno i ravnopravno hrvatsko društvo.

Sretan vam Međunarodni dan žena.“

Autor: Ured predsjednika Sabora