Predsjednik Sabora uputio čestitku građanima u povodu Dana antifašističke borbe

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je građanima Hrvatske čestitku povodom Dana antifašističke borbe u kojoj stoji:

„Osnivanjem Prvoga sisačkog partizanskog odreda, 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kraj Siska, započeo je na tlu Hrvatske pokret otpora protiv brutalne, rasističke, nacističke i fašističke ideologije koja je u suradnji s domaćim, ustaškim i četničkim izdajnicima porobila i raskomadala Hrvatsku, dok je stanovništvo Hrvatske, a posebno Židovi, Srbi i Romi, živjelo u strahu od terora i ubijanja.

Sudionici antifašističke borbe, kao i svi oni koji su na druge načine pružali otpor nacizmu i fašizmu u Drugome svjetskom ratu, svoje su živote izložili velikoj opasnosti i pogibelji uime čovječnosti, uime prava svakoga čovjeka na život u slobodi i miru.

Antifašistički pokret u Hrvatskoj oslobodio je i ujedinio vjekovna hrvatska područja te je odlukama ZAVNOH-a postavio temelje državne suverenosti, a time i današnje, demokratske, neovisne i samostalne, hrvatske države za koju su se tijekom Domovinskoga rata borili hrvatski branitelji.

Antifašizam je slobodarski ustanak naroda Europe protiv ekstremizma, totalitarizma, nasilja, ubijanja i rata. Zahvaljujući snazi partizanskog pokreta na svom tlu Hrvatska je bila ponosan član međunarodne savezničke pobjedničke koalicije u Drugome svjetskom ratu. Te vrijednosti antifašizma ugradila je i u temelje današnje demokratske, samostalne, europske Hrvatske.

Oni koji pozivanju na nasilje, na mržnju prema drugima ili drukčijima i veličaju nacističke i fašističke simbole čine zlo Hrvatskoj u čije ime to najčešće rade udarajući upravo u temelje njezine slobode, samostalnosti i neovisnosti.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe doprinos je izgradnji društva mira, tolerancije i demokracije. U želji da zlo ekstremizma i totalitarizma više nikada ne zavlada ovim prostorima, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe.“
 

Autor: Ured predsjednika Sabora