Predsjednik Sabora razgovarao sa županima o izmjenama Zakona o poljoprivrednome zemljištu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Hrvatske zajednice županija koje je predvodio predsjednik Tomislav Tolušić te predstavnike Udruge gradova RH i Udruge općina. 

Tema sastanka, kojemu su prisustvovali i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić, bile su predložene izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednome zemljištu.

Tolušić je, kako je rekao, uime svih 20 županija iznio primjedbe na dio predloženih izmjena Zakona koje se odnose na novi sustav bodovanja pri odabiru ponuda za zakup poljoprivrednoga zemljišta. Stajalište Hrvatske zajednice županija je da bi se predloženim sustavom prednost dala velikim trgovačkim društvima na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ministar Jakovina odbacio je tvrdnje da se štite velika trgovačka društva naglasivši kako sustav bodovanja još nije dovršen ni usvojen. Dodao je kako će se bodovanje urediti posebnom uredbom nakon izmjene Zakona. Pozvao je županije, gradove i općine da se uključe svojim primjedbama i prijedlozima te je obećao da će se s njima konzultirati prije donošenja konačne uredbe.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora