Predsjednik Sabora Petrov sastao se s predsjednikom češke Vlade Sobotkom

Prag - Nakon sastanka s predsjednikom Senata češkog parlamenta Milanom Štĕchom, saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Božom Petrovom sastalo s Bohuslavom Sobotkom, predsjednikom Vlade Češke Republike.

Bilateralni gospodarski odnosi ne prate visoku razinu političkih odnosa Hrvatske i Češke, s tim da je poslovna suradnja protekle godine ponešto i stagnirala, zajednička je ocjena Petrova i Sobotke koji su se složili da bi sutrašnji Češko-hrvatski gospodarski forum u Pragu trebao dati poticaj za ulaganja u Hrvatsku.

-Uz to smatramo kako velik potencijal poslovne suradnje leži u sektoru energetike, malih i srednjih tvrtki te informacijskih i komunikacijskih tehnologija, istaknuo je Petrov. U kontekstu energetike, zajednička je ocjena kako je diversifikacija izvora energenata od ključnog značaja za energetsku neovisnost EU-a. Sobotka se osvrnuo i na češki projekt fiskalizacije po hrvatskome modelu koji uskoro ulazi u drugu od ukupno četiri faze. 

Razmijenjena su i stajališta o situaciji u jugoistočnoj Europi, a sugovornici u se složili oko potrebe za održavanjem mira, stabilnost i sigurnosti na područjima vanjskih granica EU-a, integracijom zemalja jugoistoka Europe u EU i NATO, s naglaskom na Bosni i Hercegovini.

Autor: Služba za medije