Predsjednik Sabora Petrov primio Manfreda Webera, predsjednika Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov održao je u utorak sastanak s predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfredom Weberom tijekom kojega su razmijenjena mišljenja o aktualnoj situaciji u Europskoj uniji, najnovijem planu predsjednika Europske komisije Junckera o budućnosti EU-a bez Ujedinjenog Kraljevstva te drugim izazovima s kojima se trenutačno suočava Europska unija.

Petrov i Weber osvrnuli su se na najnoviji plan predsjednika Europske komisije Jeana Clauda Junckera, tzv. Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025., koju je predsjednik Europske komisije predstavio prije nekoliko dana. Weber je naglasio kako taj plan nudi pet mogućih scenarija o budućnosti EU-a do 2025. godine nakon Brexita, a  zamišljeni su kao podloga za raspravu u Europskom parlamentu, ali i na skorašnjem sastanku na vrhu lidera EU-a u prigodi proslave 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora.

 - Politička nestabilnost u pojedinim državama članicama EU-a, istaknuo je Weber, jedan je od aktualnih problema EU-a, pri čemu je izdvojio Hrvatsku kao primjer politički stabilne države. Podsjetio je na izbore koji će se ove godine održati u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj. - Ishod ovih izbora u znatnoj će mjeri utjecati na političku sliku Europe u sljedećem razdoblju, kazao je Weber. 

Petrov i Weber složili su se kako je postizanje jedinstva svih članica EU-a oko jačanja zajedničke sigurnosne i vanjske politike jedan od prioriteta u suočavanju s aktualnim geostrateškim izazovima. Osim potrebe rada na razvoju socijalne dimenzije, produbljenju ekonomske unije i stvaranju jedinstvene fiskalne politike, naglasili su i važnost otvorenosti društva prema reformama koje Europska unija želi provesti.- Građani EU-a moraju biti svjesni da nema kontradikcije između nacionalnih i europskih interesa, naglasio je Weber. 

Razgovaralo se i o pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine te europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Autor: Služba za medije