Predsjednik Sabora održao održao sastanak s predsjednikom Senata češkog parlamenta Štĕchom

Prag - Na početku službenog posjeta Češkoj Republici predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov sastao se s predsjednikom Senata češkog parlamenta Milanom Štĕchom.

Uz Petrova, saborsko izaslanstvo čine i predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Češka Vladimir Bilek te član saborskog Odbora za gospodarstvo Tomislav Panenić.

Težište razgovora stavljeno je na bilateralne političke i gospodarske odnose, status hrvatske manjine u Češkoj i češke manjine u Hrvatskoj te na izazove s kojima se Europska unija suočava u ovome trenutku – terorizmom, migrantskom krizom te Brexitom.

Bilateralni politički odnosi ocijenjeni su vrlo dobrima, što potvrđuje i niz bilateralnih susreta, posjeta i konzultacija ostvarenih u proteklom razdoblju, a uz aktualni posjet saborskog izaslanstva i planirani posjet češkog predsjednika Miloša Zemana Hrvatskoj potkraj ožujka.

-Kao srednjoeuropske države, Češka i Hrvatska imaju brojne zajedničke interese, obje su članice Europske unije i NATO-a, stoga smatramo kako postoji prostor za daljnje jačanje  gospodarske i trgovinske razmjene, kazao je Petrov.

Štĕch i Petrov su se uz to složili da su mogućnosti suradnje Češke i Hrvatske brojne, a osobito u energetskom i ICT sektoru, znanosti i kulturi. - Energetika je stup gospodarske suradnje i razvoja industrija u našim zemljama, istaknuo je Štĕch. 

U pogledu proširenja Europske unije sugovornici su se složili oko potrebe nastavka procesa integracije Bosne i Hercegovine u EU-u.

Autor: Služba za medije