Predsjednik Sabora Josip Leko sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Vukovar - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskome ratu započelo je komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana te prigodnim programom pod geslom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", koje je i geslo ovogodišnjega obilježavanja Dana sjećanja. 

Osim velika broja građana pristiglih iz cijele Hrvatske, na skupu su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskoga sabora Željko Reiner i Tomislav Čuljak, ministri, predsjednici i potpredsjednici saborskih odbora, predsjednici klubova zastupnika HDZ-a i HDSSB-a te brojni drugi saborski zastupnici, predstavnici diplomatskoga zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

Predvođeni članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata te pripadnicima 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991. i članovima vukovarskih braniteljskih udruga, sudionici obilježavanja uputili su se u koloni sjećanja hodom od bolnice do 5,5 kilometara udaljena Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama Vukovara odali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Josipom Lekom i izaslanstvo Vlade koje je predvodio predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Molitvu na Memorijalnome groblju predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić. - Molimo za pokoj svih koji ovdje počivaju, za sve umorene i poginule, za put mira i napretka, poručio je Puljić.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko položio je vijenac i zapalio svijeću i na Spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice na Ovčari. 

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskoga sabora u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane slomljena obrana grada Vukovara. Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.
 

Autor: Hina/Služba za medije