Predsjednik Sabora Josip Leko primio u nastupni posjet veleposlanika Njemačke Thomasa Schultzea

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke Thomasa Schultzea. U razgovoru su potvrđeni tradicionalno vrlo dobri odnosi dviju zemalja. 

Predsjednik Sabora je naglasio da RH oduvijek iznimno cijeni sveukupnu pomoć Savezne Republike Njemačke i podršku Hrvatskoj na putu u europske integracije. Dodao je da dvije zemlje imaju brojne zajedničke interese. Izrazio je uvjerenje da će u budućnosti dva parlamenta, pored dosadašnje vrlo dobre suradnje skupina prijateljstva, razviti i jaču suradnju parlamentarnih radnih tijela. 

Veleposlanik Schultze je istaknuo da u vezi s najnovijom izbjegličkom krizom dvije zemlje imaju isti pristup te da je RH u novonastaloj situaciji pokazala humanost. Izbjegličku krizu ocijenio je jednim od najvećih izazova za Europsku uniju od njezinog nastanka. Naglasio je da Europa ima određene vrijednosti, a to pak podrazumijeva i da se ljudima u nevolji pruži utočište. Istodobno je upozorio da treba razdvojiti izbjeglice koji bježe od rata i migrante koji traže bolju budućnost u Europi. 

Na kraju je zaključio da je dosadašnji broj izbjeglica takav da ga europske zemlje mogu prihvatiti s obzirom na to da se radi o približno pet stotina tisuća ljudi.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora