Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao u polaganju zajedničkih vijenaca državnog vrha u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Zagreb - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" 5. kolovoza, uoči središnje proslave u Kninu, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović, položili su zajedničke vijence uime Republike Hrvatske na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. 

U izaslanstvu su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskoga rata. Zajedničke vijence su položili i svijeće zapalili kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Naglasivši kako je operacijom "Oluja", kojom je oslobođena skoro petina okupiranog teritorija, slomljen san o Velikoj Srbiji, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je rekao da je Hrvatska u "Oluji" iskazala zajedništvo svih ljudi, veliku vojnu silu te pokazala da se i u složenim međunarodnima odnosima mogu ostvariti željeni ciljevi. Istaknuo je da se danas sjećamo svih poginulih za Hrvatsku, a s posebnim poštovanjem i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana "bez čije vizije i razumijevanja međunarodnih okolnosti projekt stvaranja hrvatske države ne bi bio ovako uspješan".

- Vojno-redarstvena operacija "Oluja" i potpora koju su ljudi dali hrvatskim vojnicima i policajcima znak je da hrvatski narod kada je zajedno, kada zaboravi na sve političke i svjetonazorske podjele, može ostvariti najteže zadatke, naglasio je predsjednik Sabora Jandroković. Poručio je da nam sjećanje na "Oluju" i danas može biti podstrek, da u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima kada postoje nove prijetnje i novi globalni izazovi, zajednički djelujemo i u bitnim nacionalnim pitanjima, zaboravimo podjele i osiguramo napredak zemlje, ekonomski rast i razvoj i ojačamo solidarnost među hrvatskim  građanima.

Ističući kako su na dan početka vojno-redarstvene akcije "Oluja" došli odati počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu Domovine dali svoj život i zdravlje u obrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića, predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da ta činjenica obvezuje vlast, cijelo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja da nastoje graditi društvo i zemlju onakvom kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali. 

Autor: Ured predsjednika Sabora