Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na sjednici Simuliranog parlamenta ELSA-e Hrvatska

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na sjednici Simuliranog parlamenta u organizaciji Europske udruge studenata prava - ELSA Hrvatska. 

U projektu Simuliranog parlamenta, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, sudjelovalo je oko 130 studenata s pravnih fakulteta iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita te Upravnog studija Veleučilišta u Vukovaru, a raspravljali su o temi "Zakon o studentskom radu".

Na samome početku sudionicima se, uz predsjednika ELSA-e Hrvatska Matea Matijevića, obratio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te pozvao studente prava da u demokratskoj raspravi, utemeljenoj na argumentima, bez etiketiranja i optuživanja, traže najbolja rješenja, osvrnuvši se pritom i na raspravu oko Istanbulske konvencije. 

- Naša demokracija je mlada. Mi se još uvijek učimo debatirati i argumentirano raspravljati. Imamo sada raspravu oko Istanbulske konvencije - vrlo je malo u njoj argumentirane rasprave, a jako puno etiketiranja, optuživanja onoga koji drugačije misli, rekao je Jandroković. Upozorio je kako je u toj situaciji, dakle kad se uđe u "tu vrstu rasprave, koja nije utemeljena na argumentima, vrlo teško doći do najboljih rješenja, onih rješenja koja će biti najbolja za najveći mogući broj ljudi".

Studentima koji su za temu svoje sjednice odabrali zakon o studentskom radu, poručio je kako je to aktualna i životna tema bez svjetonazorskih elemenata, o kojoj će uskoro raspravljati i "pravi" Hrvatski sabor. Studente je pozvao da se pokušaju staviti u poziciju saborskih zastupnika, doživjeti ono što oni doživljavaju u svom radu te izbjeći zamke koje "postoje u javnom medijskom prostoru", da zastupnici isključivo gledaju vlastite interese. - Pokušajte osvijestiti što je to javno dobro i što je prava zadaća zastupnika, pozvao je studente i naglasio kako su to donošenje zakona i predstavljanje građana, uvijek imajući u vidu javni i opći interes. - To je i smisao politike, rad za opće dobro, rad na donošenju zakona koji će što većem broju građana osigurati kvalitetan život, poručio je predsjednik Sabora.

Priznao je kako u Hrvatskom saboru, ali i drugim parlamentima, ima puno rasprava koje se ne temelje na argumentima, koje su često rezultat pojedinačnog stava prema drugoj osobi. - To bi trebalo smanjiti na najmanju moguću mjeru, rekao je studentima ističući kako su činjenicom da su došli na Simulirani parlament pokazali spremnost sudjelovati u nečemu što će razvijati hrvatsko društvo, osigurati da se u demokratskoj raspravi utemeljenoj na argumentima nađu najbolja rješenja. U tome je i najveća vrijednost ovoga događaja, istaknuo je Jandroković.

Studente, koji često komuniciraju s kolegama izvan Hrvatske, pozvao je da u međunarodnim odnosima i organizacijama traže najbolja rješenja ta Hrvatsku, da štite interes domovine i njezinih građana.

Simulirani parlament projekt je koji ELSA Hrvatska provodi gotovo 18 godina, a njegov je cilj upoznati studente prava s praktičnim iskustvom u donošenju normativnog akta te poticati buduće pravnike na argumentiranu raspravu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora