Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja"

Knin - Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" počelo je budnicom ulicama Knina koju je izveo orkestar Oružanih snaga RH.   

Središnja svečanost u Kninu nastavljena je polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“, gdje su zajednički  vijenac položili i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz državni vrh prisustvovali su joj hrvatski branitelji, časnici i vojnici hrvatske vojske i policije, članovi Vlade, zastupnici Hrvatskoga sabora, vojni, vjerski i diplomatski uzvanici te brojni građani. Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan.

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te im je minutom šutnje odana počast. Tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen je ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije "Oluja". Nakon podizanja zastave Republike Hrvatske uz intoniranje himne, ispaljena su 22 plotuna iz topničkih oružja u spomen na 22. obljetnicu Oluje te  je održan zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. 

Na svečanome programu na Kninskoj tvrđavi nazočnima i javnosti obratili su se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i Nikolina Mataija, kći branitelja poginulog u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja".

U svom je obraćanju predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo kako na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti hrvatski narod slavi pobjednički uspjeh svoje vojske i policije te njihovu veličanstvenu pobjedu za našu državu, našu slobodu i demokraciju, prisjećajući se trenutka od prije 22 godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Kninu označio pobjedu od povijesne važnosti, kada je Hrvatskoj vraćen osmijeh na lice.

- Olujnom pobjedom prije 22 godine Hrvatska je dokazala svima da ima oružanu silu. Hrvatski branitelji su istinski domoljubi koji su nesebično davali sebe za svoj narod i domovinu. I zato neka je vječna slava i naše najdublje poštovanje i zahvalnost, svim hrvatskim junacima koji su svoje živote dali za domovinu. Ali naše suosjećanje trebamo iskazati i svim stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima, istaknuo je Jandroković, naglasivši kako je Domovinski rat temelj postojanja suvremene hrvatske države. Dodao je i da je danas Hrvatska kao slobodna zemlja suočena s bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima gdje se javljaju nove sigurnosne prijetnje i izazovi.

foto: Hina/Miroslav Lelas- I stoga je naša dužnost i obveza uspostaviti sustav domovinske sigurnosti, koji će biti strateški usredotočen na sve ugroze s kojima se naša država može suočiti u budućnosti, rekao je Jandroković pozvavši građane na slogu - bez obzira na naše razlike i različite političke svjetonazore, politička opredjeljenja i osobna nasljeđa, Hrvatska je naša zajednička i jedina domovina na koju moramo biti ponosni i koju moramo graditi i unapređivati, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

U sklopu središnje svečanosti u Kninu je održan i mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj je tradicionalno održana misa za domovinu koju je predvodio šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić. Dužnosnici i uzvanici susreli su se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji te su obišli braniteljske zadruge.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora