Predsjednik Sabora Jandroković primio ministra vanjskih poslova Alžirske Narodne Demokratske Republike Abdelkadera Messahela

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Alžirske Narodne Demokratske Republike Abdelkadera Messahela koji s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su uvodno istaknuli dobre i prijateljske odnose između Hrvatske i Alžira, bez otvorenih pitanja, ali s potrebom održavanja češćih bilateralnih susreta na visokoj razini s obzirom na činjenicu da je posjet ministra Messahela Hrvatskoj tek treći posjet alžirskog dužnosnika od uspostave diplomatskih odnosa.

Također, usuglašeno je da postoji velik prostor za unapređenje suradnje na svim područjima od obostranog interesa, prije svega u gospodarstvu, znanosti i kulturi te je u tom smislu pozdravljeno današnje potpisivanje Sporazuma o kulturnoj suradnji. Kada je riječ o gospodarskoj suradnji, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je zainteresiranost Hrvatske za intenziviranjem gospodarske suradnje za što će dobra osnova biti stvaranje pravnog okvira, prije svega sklapanjem Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ministar Messahel istaknuo je potrebu organiziranja gospodarskog foruma i intenzivniju suradnju gospodarskih komora.  

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je i potrebu jačanja parlamentarne suradnje, koja je dobra u multilateralnim forumima, a na bilateralnoj razini pozdravio je poziv upućen međuparlamentarnoj skupini prijateljstva Hrvatskoga sabora da ove godine posjeti Alžir te da doprinese uspostavi novih poveznica između dviju zemalja.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora