Predsjednik Sabora Jandroković primio izaslanstvo Zrinske garde Čakovec

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Zrinske garde Čakovec uoči njihove svečanosti obilježavanja 451. obljetnice junačke pogibije Nikole IV Zrinskog – Sigetske bitke. 

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec istaknuo je kako je riječ o udruzi koja ima više od 250 članova, a u sklopu koje djeluje jedna od najistaknutijih povijesnih postrojbi u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem štite i promoviraju povijesnu, kulturnu i vojničku baštinu slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski te povezuju gradove Zrinskih u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi te tako predstavljaju i hrvatsku povijest i kulturu i izvan naših granica. Svjedoči tomu podatak o oko 130 nastupa godišnje u našoj zemlji i izvan nje - čulo se u razgovoru s izaslanstvom Zrinske garde Čakovec.

Predsjednik Sabora naglasio je kako su raznolike kulturne  aktivnosti koje inicira i  organizira ova udruga te njezina  istaknuta povijesna postrojba, čuvajući i promovirajući hrvatsku povijesnu baštinu, hvalevrijedne, te su osim simbola grada Čakovca  i Međimurske županije, postali i važnim promotorima cijele naše zemlje. 

Predsjednik  Jandroković prihvatio je i upućeni mu poziv za sudjelovanje na svečanosti obilježavanja 451. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog – Sigetske bitke, koju  Zrinska garda Čakovec organizira  6. rujna u Čakovcu i Šenkovcu. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora