Predsjednik Sabora Jandroković na dodjeli nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanosti dodjele nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, koja je, u prigodi obilježavanja 165. obljetnice Hrvatske gospodarske komore, održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na svečanosti su predstavljeni znakovi kvalitete „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“ te su dodijeljene Zlatne kune u kategorijama inovatora, najboljeg društva za osiguranje,najbolje banke, najuspješnije post startup tvrtke, kao i za promociju gospodarstva, za životno djelo te za najbolju malu, srednju i veliku tvrtku. Zlatnu kunu za najbolju srednju tvrtku predsjednik Sabora Jandroković uručio je tvrtki Pet minuta te je čestitavši svim nagrađenima u svom obraćanju istaknuo: "Čestitam Hrvatskoj gospodarskoj komori na svemu što čini za hrvatsko gospodarstvo te na organizaciji dodjele još jedne ovako prestižne nagrade, ali danas naravno prvo čestitam svim dobitnicima!”

Podsjetivši na nedavni službeni posjet saborskog izaslanstva Kanadi, u svojemu je obraćanju naveo primjer tamošnjeg Sveučilišta Waterloo, gdje je nedavno boravio i dobitnik današnjeg priznanja za promociju gospodarstva, poduzetnik Mate Rimac, te ostavio odličan dojam. - To je sveučilište koje na fascinantan način povezuje teoriju i praksu, gdje studenti 50 posto vremena provedu  u učionicama, a 50 posto u radionicama - u proizvodnji. Domaćini, čelnici sveučilišta objasnili su nam koja je njihova misija, što žele od svojih studenata. Uče ih da budu lideri, uče ih da budu inovativni, da budu izvrsni, da razvijaju poduzetnički duh, da se umrežuju i da budu globalno povezani, rekao je predsjednik Sabora te istaknuo: " To je sve ono što krasi i naše dobitnike Zlatne kune, to je sve ono što ih je i dovelo da budu najbolji u svojim kategorijama", no dodao je kako je to u Kanadi dominanatan način razmišljanja, dok mi još moramo raditi na tome da i u Hrvatskoj to postane dominantan način razmišljanja.

- Država mora stvoriti okvir; politički - kroz političku stabilnost, pravni, institucionalni  i obrazovni, a poduzentici kao i uvijek, moraju stvarati dodanu vrijednost, zapošljavati i  investirati. I svi u tom procesu moramo dati sve od sebe, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković u obraćanju na dodjeli nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore.

Nagrada Zlatna kuna u kategoriji inovacija dodijeljena je tvrtki Altpro iz Zagreba, dok je Wiener osiguranje Vienna Insurance Group dobio Zlatnu kunu u kategoriji društava za osiguranje. Najboljom bankom proglašena je Privredna banka Zagreb, a među post startup tvrtkama, Zlatnu je kunu osvojila tvrtka Axilis iz Zagreba. Priznanje za promociju gospodarstva dodijeljeno je Mati Rimcu iz tvrtke Rimac Automobili iz Svete Nedelje, a dobitnik nagrade za životno djelo je ugledni dugogodišnji poduzetnik Stjepan Šafran. U kategoriji malih tvrtki Zlatnu kunu je dobila tvrtka Bruketa&Žinić&Grey iz Zagreba, među srednjim tvrtkama dobitnik je tvrtka Pet minuta iz Zagreba dok je dobitnik Zlatne kune u kategoriji velikih tvrtki Maistra iz Rovinja.

Autor: Ured predsjednika Sabora