Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Republike Kosova Hashimom Thaçijem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je radni ručak s predsjednikom Republike Kosova Hashimom Thaçijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

-Hrvatska snažno podupire euroatlantsku orijentaciju i perspektivu članstva u euroatlantskim asocijacijama te potiče i podržava sudjelovanje Kosova u organizacijama regionalne i međunarodne suradnje, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković. 

Sugovornici su se složili kako je potrebno dodatno ojačati vrlo dobre, prijateljske odnose dviju država, posebice na području gospodarske suradnje i zaštite nacionalnih manjina. Istaknuto je i kako Hrvatska, osim snažne političke podrške, pruža i nastavit će pružati tehničku pomoć s ciljem jačanja kosovskih kapaciteta za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatska, zajedno s Njemačkom i Poljskom, u lipnju počinje s provedbom twinning projekta, na vladinoj razini, dok na onoj parlamentarnoj, Hrvatski sabor na stručnoj razini sudjeluje u mađarskom projektu potpore kosovskoj Skupštini. 

Razgovaralo se i o potrebi promicanja europske perspektive jugoistočne Europe, kao jamstva stabilnosti, sigurnosti i napretka te o potpori unutarnjim stabilizacijskim procesima pojedinačnih zemalja
 

Autor: Ured predsjednika Sabora