Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seána Ó Fearghaíla

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seána Ó Fearghaíla. Na sastanku je istaknuta važnost ovoga posjeta, budući da je to prvi službeni susret dvojice predsjednika parlamenata Hrvatske i Irske nakon 2011. godine.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je visoku razinu bilateralnih, prijateljskih odnosa dviju zemalja, bez otvorenih pitanja, a sugovornici su se suglasili kako postoji obostrana želja i volja da se ti odnosi unaprijede na svim područjima koja mogu doprinijeti daljnjem razvoju suradnje.

-Razgovarali smo o tome da pokušamo pomoći, podržati naše poduzetnike da ojačamo gospodarsku suradnju, jer trenutačne brojke nisu velike. Naša robna razmjena je otprilike 80 milijuna eura, dakle postoji velik prostor da ona bude veća i bolja. Razgovarali smo i o suradnji u kulturi, budući da će dva grada, naša Rijeka i irski Galaway biti Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Mi ćemo isto tako s državne razine snažno poduprijeti suradnju ta dva grada, rekao je predsjednik Sabora Jandroković dodavši kako je i to značajan doprinos hrvatsko-irskim odnosima.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seán Ó Fearghaíl isto tako je izrazio zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima Hrvatske i Irske, naglasivši i važnost djelovanja međuparlmentarnih skupina prijateljstva koje također rade na osnaživanju postojećih dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Razgovaralo se i o hrvatskoj dijaspori u Irskoj, koja se procenjuje na oko 20 tisuća, te je predsjednik Sabora Jandroković izrazio želju da se reguliraju njihovi statusi i da se radi na tome da i oni budu most između dviju država.

Predsjednik Zastupničkog doma irskog parlamenta naglasio je kako doseljeni Hrvati daju važan doprinos ne samo gospodarstvu, nego i irskome društvu, održavajući svoj kulturni i nacionalni identitet. Istaknuo je i kako se ekonomske veze na praktičnoj razini mogu ojačati trgovinskim misijama te da će pri povratku u Dublin ohrabriti poljoprivredne i prehrambene institucije da posjete Hrvatsku. Predsjednik Ó Fearghaíl rekao je da je Hrvatska Irskoj vrlo privlačna kao turističko odredište, te kako “Hrvatska ima izvanredan turistički paket” i ocijenio kako u tom smislu postoji velik potencijal za daljnji razvoj i rast dolazaka turista iz Irske u Hrvatsku.

Razmijenjena su i mišljenja o budućnosti Europske unije te istaknuta bliskost stajališta dviju zemalja unutar EU-a. Sugovornici su se složili kako će ovaj službeni posjet otvoriti novu stranicu u hrvatsko-irskim odnosima, ojačati suradnju, a predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković najavio je u idućem razdoblju nastavak susreta ne samo na parlamentarnoj, nego na svim državnim razinama.

Autor: Ured predsjednika Sabora