Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u petak na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske na kojoj su se okupili hrvatski diplomatski predstavnici iz cijeloga svijeta. Ovog drugoga dana Konferencije koji je bio posvećen glavnim odrednicama hrvatske vanjske politike, diplomatima su se uvodno obratili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar obrane Damir Krstičević. 
  
Predsjednik Sabora Jandroković naglasio je kako Konferencija predstavlja odličnu priliku za razmjenu mišljenja o hrvatskim prioritetima, o ostvarivanju nacionalnih interesa kroz diplomaciju, o aktualnim izazovima u svijetu i načinima na koji Hrvatska može sudjelovati u njihovom rješavanju. Predsjednik Sabora je ovom prigodom zahvalio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i hrvatskoj Vladi na po prvi put pruženoj mogućnosti da Sabor predstavi svoje međunarodne aktivnosti i njegovu ulogu u ispunjavanju hrvatskih vanjsko-političkih prioriteta. - Iako Sabor, u skladu s hrvatskim Ustavom, ima limitirane nadležnosti i ulogu u kreiranju vanjske politike, hrvatski parlament kroz niz razgranatih međunarodnih aktivnosti, kako bilateralnog tako i multilateralnog karaktera, sudjeluje  u provedbi europske hrvatske i vanjske politike u skladu s Programom Vlade do 2020, rekao je Jandroković. Među ostalim, predsjednik Sabora se osvrnuo i na važnost aktivnosti međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje na jedan neformalan i prijateljski način stvaraju klimu za brže i uspješnije rješavanje mnogih pitanja iz međudržavne suradnje te dodao kako je u aktualnom sazivu osnovana sedamdeset i jedna skupina prijateljstva.

Predsjednik Sabora Jandroković posebno je istaknuo kako je Hrvatski sabor svjestan svoje uloge i odgovornosti u okviru hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a 2020, što je, kako je naglasio, velika prilika da Hrvatska snažnije predstavi svoju privrženost EU-u i dade doprinos europskome projektu. U skladu s tim, kazao je, Sabor je odredio prioritete i zadaće prije i za vrijeme predsjedanja. - Među prioritetima je osnivanje radne skupine na političkoj i operativnoj razini, parlamentarna suradnja s parlamentima u okviru triju predsjedanja, dakle rumunjskim i finskim parlamentom te organizacijama međuparlamentarnih sastanaka u okviru predsjedanja, pojasnio je Jandroković. – Kad je riječ o nastojanjima da zemlje u okruženju ispune potrebne standarde za članstvo u EU i NATO-u, rekao je Jandroković, Sabor sudjeluje u pružanju pomoći nacionalnim parlamentima u europskim integracijama i prijenosu znanja i iskustva stečenih tijekom procesa pristupanja Hrvatske EU-u.  
 

Autor: Ured predsjednika Sabora