Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Vlade Republike Estonije Jürija Ratasa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s predsjednikom Vlade Republike Estonije Jürijem Ratasom, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Predstavljajući estonsko predsjedanje Vijećem Europske unije, koje je započelo 1. srpnja ove godine, predsjednik Vlade Estonije Jüri Ratas izvijestio je o prioritetnim područjima njihova predsjedanja u sljedećih šest mjeseci. Riječ je o razvoju otvorenog i inovativnog europskog gospodarstva, sigurnosti, digitalizaciji te uključivoj i održivoj Europi.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako Estonija prednjači u Europi u promoviranju i primjeni digitalizacije u čemu Hrvatskoj može biti primjer dobrih i korisnih iskustava. Predsjednik estonske Vlade Ratas rekao je kako je Estonija kao mala država s 1,3 milijuna stanovnika s digitalizacijom krenula od javne uprave, tako da građani gotovo sve poslove s državom mogu obaviti putem interneta, a na taj način mogu i glasovati na izborima. Jedan od glavnih prioriteta estonskog predsjedanja Vijećem EU-a stoga je digitalizacija i stvaranje jedinstvenog digitalnog društva u Europi kao temelja modernog inovativnog ekonomskog sustava, istaknuo je na sastanku predsjednik Vlade Republike Estonije Jüri Ratas.

Sugovornici su razgovarali i  o političkoj i gospodarskoj suradnji između dvije zemlje, naglasivši odlične bilateralne odnose te obostranu želju za daljnjim proširenjem i parlamentarne suradnje.

Autor: Ured predsjednika Sabora